Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hunger och misär i nedstängd stad i Xinjiang

Vittnesmål om hunger, tvångskarantän och ett krympande lager medicin och andra förnödenheter har kommit från en stad i kinesiska Xinjiang-provinsen, som varit under strikt covidnedstängning i över 40 dagar.
Kina • Publicerad 14 september 2022
Covidtestning i Peking. Arkivbild.
Covidtestning i Peking. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Filmsekvenser som visar tomma kylskåp, febriga barn och människor som skriker ut genom sina fönster har börjat dyka upp på sociala medier från staden Ghulja i västra Kina.

Bristerna som uppdagats under nedstängningen i staden, som har cirka en halv miljon invånare, liknar de som kommit till ytan under andra nedstängningar i Kina, som fortfarande håller fast sin strikta nollcovidpolitik där hårda restriktioner införs även vid relativt låga smittotal.

Annons

Nedstängningen i Ghulja väcker dessutom särskilt oro kring stadens uiguriska befolkning, som Kina i flera internationella rapporter och utredningar anklagas för att utsätta för systematiska människorättsbrott och brutalt förtryck.

Nyrola Elima, en uigur från Ghulja, säger till AP att hennes far tvingas dela på en tomat om dagen med sin 93-åriga mor. En annan släkting till Elima har berättat att hon saknar mjölk att ge till sitt tvåårige barnbarn.

Samtidigt vågar få vittna öppet om förhållandena. I måndags meddelade lokal polis att sex personer "spridit rykten" om nedstängningen.

Guvernören har dock bett om ursäkt för "brister och underskott", och lovat förbättringar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons