Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hundratals straffas efter protester på Kuba

Kuba • Publicerad 13 juni 2022
Stora demonstrationer anordnades bland annat i Kubas huvudstad Havanna den 11 och 12 juli 2021. Arkivbild.
Stora demonstrationer anordnades bland annat i Kubas huvudstad Havanna den 11 och 12 juli 2021. Arkivbild.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Kubanska myndigheter straffar 381 personer som deltog i de omfattande demonstrationerna i juli förra året. 36 av dem döms till upp till 25 års fängelse för att ha deltagit i uppror, meddelar Kubas åklagarmyndighet på måndagen.

Protesterna var de största på 60 år i landet. Människor krävde bättre levnadsvillkor och större medborgerliga friheter i enpartistaten. En person dödades och många skadades.

Annons

Totalt döms 297 personer till olika fängelsestraff, medan 84 får samhällstjänst. Förutom uppror finns sabotage, rån, misshandel och ordningsstörning bland brotten. 16 av de dömda är mellan 16 och 18 år gamla.

Förra månaden godkände landets parlamentet lagändringar, som innebär införandet av en rad nya brott kopplat till yttrandefrihet och informationsteknik.

– Regimen vrider om tumskruvarna, intensifierar förtrycket av medborgarna, sade Rene Gomez Manzano, advokat, aktivist och tidigare politisk fånge, till AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons