Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hundratals släppta efter upplopp i Brasilien

Flera hundra personer som greps efter upploppen i Brasiliens huvudstad på söndagen har släppts på fri fot. President Lula da Silva lovar samtidigt att återställa landet efter upploppen som han kallar för terroristhandlingar.
Brasilien • Publicerad 11 januari 2023
Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro stormade bland annat presidentpalatset i Brasília på söndagen. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Mer än 1 500 anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro greps efter det att de stormat Högsta domstolen, kongressen och presidentpalatset i Brasília på söndagen.

Polisen sade i ett uttalande på tisdagen att 599 personer släppts på fri fot och de flesta av dem var "gamla, personer med hälsoproblem, hemlösa och mödrar med barn" som släppts av humanitära skäl.

Annons

Merparten av de frihetsberövade greps på måndagen när polisen tömde de tältläger som de protesterande byggt upp i huvudstaden.

President Lula da Silva återvände till det vandaliserade presidentpalatset på måndagen och sade att det som utspelat sig i huvudstaden på söndagen var terroristhandlingar och brottslig vandalisering.

På tisdagen skrev presidenten på sitt Twitterkonto att Brasiliens demokrati står stark.

"Låt oss återställa landet efter allt hat och splittring", skrev den 77-årige presidenten som tillträdde som president den 1 januari.

Enligt polisen är 527 personer fortfarande frihetsberövade efter upploppen. Enligt justitieminister Flavio Dino är omkring 50 personer efterlysta för att ha deltagit i upploppen eller för att ha organiserat dem.

Fakta: Upploppen i Brasilien

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praça dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil.

Fakta: Upploppen i Brasilien

President Luiz Inácio "Lula" da Silva, född 1945, blev officiellt Brasiliens president den 1 januari 2023.

Tidigare presidenten Jair Bolsonaro, född 1955, har officiellt inte erkänt Lula da Silva som ny president.

I det brasilianska valets andra och avgörande omgång fick Lula da Silva 50,9 procent av rösterna, mot Bolsonaros 49,1 procent.

Vänsterpolitikern Lula da Silva har en facklig bakgrund. Han blev president första gången 2003 och innehade ämbetet i två mandatperioder.

Han dömdes 2017 till närmare tio års fängelse för korruption, men rättegången förklarades 2019 ogiltig och Lula da Silva släpptes fri.

Den besegrade presidenten, högerpolitikern och ultranationalisten Jair Bolsonaro, blev president 2019 efter att ha varit ledamot i Brasiliens deputeradekammare. Bolsonaro har en bakgrund som yrkesmilitär och uttryckt förståelse för tiden då Brasilien var en militärdiktatur.

Bolsonaro deltog inte i ceremonin då Lula da Silva svors in som president. Han befinner sig för närvarande i delstaten Florida i USA.

Källor: AFP och AP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons