Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hundratals illegala ålryssjor upptäckta

Jakten på det illegala ålfisket fortsätter.
Över tusen illegala ålryssjor har plockats upp av kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten (Hav) under de senaste fem åren,
Natur • Publicerad 6 september 2021
I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Ålen är utrotningshotad och rödlistad och får bara fiskas av de som har tillstånd. Sedan 2017 har myndigheten kunnat trappa upp jakten på tjuvfiskarna, då Hav:s egna kontrollanter fått egen båt samt börjat använda drönare för att lättare kunna upptäcka de illegala ryssjorna.

– Vi ser en tydlig minskning av det illegala fisket i de områden som vi övervakar regelbundet. På några platser verkar det ha upphört helt, säger Tobias Jeppson som är fiskerikontrollant vid myndigheten i ett pressutskick.

I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. EU har tidigare beslutat om fiskeförbud under en tremånadersperiod varje år, och från den 1 november i år till den 31 januari 2022 råder förbud för fiske efter ål, har Havs- och vattenmyndigheten tidigare uppgett.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons