Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hultqvist: Vill inte leva i skuggan av Moskva

Politik • Publicerad 13 februari 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Han betonar att Sverige, liksom andra demokratiska länder i Europa, absolut måste fortsätta hålla emot de nuvarande ryska försöken att skaffa ännu mera inflytande över Ukraina och över den europeiska säkerhetsordningen.

– Där finns det inte möjlighet att kompromissa, för då ger vi upp vår egen nationella beslutanderätt och suveränitet och det kan inte få ske, säger Hultqvist.

Annons

Han tillägger att Moskva nu har samlat 130 000 soldater, liksom örlogsfartyg och stridsflyg i flera väderstreck kring Ukrainas gränser.

Allting är förberett och det handlar nu om den ryska regimens och ytterst Rysslands president Vladimir Putins intentioner att göra någonting, säger Hultqvist.

"Alla förutsättningar föreligger"

På frågan om kriget är närmare i dag än i går svarar försvarsministern att han inte vet, men tillägger:

– Jag kan bara konstatera att alla förutsättningar föreligger, och det man har gjort är ju ingenting man gör utan att mena någonting.

Om Ryssland slår till kommer Sverige att vara en aktiv part i det svar som planerats i form av hårda ekonomiska sanktioner och motåtgärder, säger Hultqvist.

Den senaste tiden har mängder av utländska ledare försökt lätta på trycket och de diplomatiska försöken har varit omfattande.

Svårbedömt, enligt Linde

Utrikesminister Ann Linde (S) frågades ut i SVT:s Agenda. Också hon talar om att hela den europeiska säkerhetsordningen står på spel, vilken är avgörande för svensk del.

Även Linde fick frågan om krigsrisken har ökat.

– Det är väldigt svårt att säga för slutligen är det Putin som fattar beslutet och vi vet inte, dels hur han har reagerat på den här massiva diplomatiska aktiviteten eller om han bestämmer sig – trots detta – för att genomföra någon form av attack mot Ukraina, svarade Linde.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons