Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hultqvist i Georgien – "viktigt att markera"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) markerar mot Ryssland i och med sitt besök i Georgien och grannskapet vid den omstridda landsändan Sydossetien.
Politik • Publicerad 7 april 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har just varit i Georgien. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har just varit i Georgien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Georgien ligger i konflikt med Ryssland sedan länge, inte minst manifesterat genom femdagarskriget mellan Ryssland, ryskstödda separatister och Georgien 2008. Ryssland erkände då Sydossetien och Abchazien som självständiga utbrytarstater från Georgien.

Vill markera

– Det jag tycker är viktigt att markera är svenskt stöd till Georgiens rätt till hundraprocentig suveränitet och att de har rätt att göra sina säkerhetspolitiska val utan inblandning från rysk sida, säger Hultqvist till TT på sluttampen av ett besök i Georgien.

Annons

Han säger också att han rest dit med anledning av läget efter den ryska storinvasionen av Ukraina. Mellan Ukraina och Georgien ligger delar av Ryssland. Hultqvist har bland annat träffat president Salomé Zurabisjvili och premiärminister Irakli Garibasjvili.

– - Jag vill orientera mig på plats om deras bedömning av det säkerhetspolitiska läget, säger Hultqvist.

Han passade också på att besöka EU:s observatörer i Georgien, intill Sydossetien. Av observatörerna är 18 svenskar.

Han säger att det handlar om att informera sig om riskerna för att kriget i Ukraina skulle fortplanta sig till andra områden.

Inte blida ögon

– Det är ju så att Sydossetien har begärt att få bli en del av Ryssland och det är ju inget som ses med blida ögon i Georgien. Risken är ett upptrappat läge.

När Ukraina nyligen bad om att inleda en process med målet att bli medlem i EU väcktes också förhoppningar i Georgien. Redan 2002 ansökte Georgien om medlemskap i Nato.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons