Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HPV-test för miljoner i papperskorgen

Vård • Publicerad 13 oktober 2022
Trots att så många hemmatestkit slängs anser Region Skåne att den nya testmodellen är en framgång. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Hittills har HPV-test för 2,8 miljoner kronor kastats i papperskorgen efter att Region Skåne för ett år sedan började skicka hem testkit till skånska kvinnor. 60 procent av de hemskickade testen har inte använts – ändå ses den nya testmodellen som en framgång inom regionen.

– Vi har nått fler kvinnor än tidigare och fler som faktiskt gjort testen, säger enhetschef Jessica Birgander till SVT Nyheter Skåne.

Annons

Tidigare har testen utförts av barnmorskor och av dem som kallats till barnmorska har 65 procent avstått från att komma.

Humant papillomvirus (HPV) är vanligt och överförs sexuellt. Några av virusets varianter kan orsaka livmoderhalscancer, något som kan förebyggas med screening och vaccination.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons