Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hotad antilop på frammarsch

För sex år sedan befarades det att saigaantilopen kanske var på väg att försvinna från det fria. Men på två år har den hotade antilopen gjort en rejäl comeback.
Natur • Publicerad 7 juli 2021
De senaste åren har antalet saigaantiloper ökat på de kazakiska stäpperna.
De senaste åren har antalet saigaantiloper ökat på de kazakiska stäpperna.Foto: Abduaziz Madyarov/AFP/TT

Djuret gjort en anmärkningsvärd återkomst, rapporterar BBC. Nu strövar 842 000 av hovdjuren på de kazakiska stäpperna, vilket är mer än dubbelt så många som den senaste räkningen från luften genomfördes 2019.

En grupp som bor på Ustiurtplatån i de södra delarna av landet har ökat från 1 000 individer 2015 till 12 000 i år.

Annons

– Det finns få riktigt stora vildmarker, som stäpperna i Centralasien, kvar på planeten. Att veta att saigaflockar fortfarande korsar dem i tusentals, som de har gjort sedan förhistorisk tid, är en uppmuntrande tanke för oss som vill att dessa vildmarker ska bevaras, säger David Gill, programansvarig för ideella Fauna & Flora International, till BBC.

Saigaantilopen har dödats i massor av tjuvjägare, och hotas också av infrastrukturprojekt. Omkring 200 000 djur dog mystiskt 2015 under loppet av några dagar. I efterhand visade det sig antagligen bero på en naturligt förekommande bakterie hos djuren som orsakade en dödlig sjukdom till följd av ovanligt hög fuktighet och höga temperaturer det året.

Tillslag mot tjuvjägare, gott om föda, olika naturvårdande insatser och att djuret i sig är motståndskraftigt och att honan föder två kalvar årligen ses som orsaker till återkomsten.

Fakta: Saigaantilop

Saigaantiloperna har ett speciellt utseende tack vare sin underliga svullna nos, som tros ha fått sin form för att filtrera ut damm under torra somrar.

De lever på de centralasiatiska stäpperna och fanns tidigare i miljoner, men antalet beräknas ha minskat med så mycket som 95 procent.

Antilopen migrerar uppemot 100 mil mellan sommaren och vintern.

Källa: Fauna & Flora International

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons