Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hot mot våldtäktsoffers familj

En domstol i Indien har beordrat polisen att skydda familjen till en 19-årig kvinna som dog efter en gruppvåldtäkt. Enligt hennes bror fruktar familjen repressalier för att ha pekat ut misstänkta.
Indien • Publicerad 2 oktober 2020
Chandrashekhar Azad, som leder ett parti för "kastlösa", talar vid ett protestmöte efter gängvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.
Chandrashekhar Azad, som leder ett parti för "kastlösa", talar vid ett protestmöte efter gängvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.Foto: Altaf Qadri
Bollywood-skådespelaren Swara Bhaskar talar vid ett protestmöte efter gängvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.
Bollywood-skådespelaren Swara Bhaskar talar vid ett protestmöte efter gängvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.Foto: Altaf Qadri

Fyra män är gripna för gruppvåldtäkten, som skedde nära kvinnans hem i Hathrasdistriktet i delstaten Uttar Pradesh den 14 september.

Efteråt lämnades kvinnan på ett fält utanför hemorten. Hon avled på sjukhus av sina skador i tisdags.

Annons

Männen tillhör en högre kast. Kvinnan var från dalit-kasten, och därmed rankad som "kastlös" i det religiösa kastsystemet som är förbjudet i lag.

"De låter oss inte leva"

Brottet har rört upp starka känslor. Landet har skakats av protester mot sexuellt våld och för ökade rättigheter för daliter.

Offrets bror vittnar i tv om hur familjen är rädda för vedergällning:

– Vi är inte säkra i den här byn. De kan göra vad som helst med oss. Vi litar inte på polisen eller styret. Vår rädsla har ökat nu.

– Vi är på deras radar mer än någonsin. De låter oss inte leva. Vi kanske måste lämna byn. Vi litar inte på politiker, säger brodern medan familjens hem var omgivet av hundratals poliser.

Polisen kritiseras

Delstatens högsta domstol har instruerat myndigheterna att se till att familjemedlemmarna "inte på något sätt, av någon" utsätts för tvång eller press.

Domstolen kritiserar skarpt polisen för att ha tagit kroppen i beslag och kremerat den mitt i natten. Det skedde mot familjens uttryckliga vilja och religiösa sedvänjor.

Polisen anklagas också för att försöka skydda de utpekade förövarna och deras välsituerade familjer. På torsdagen meddelade polisen att enligt en rättsmedicinsk rapport förekom ingen våldtäkt. Den slutsatsen krockar med rön från sjukhuset dit kvinnan fördes.

De fyra männen är misstänkta för mord och våldtäkt. En domstolsförhandling ska hållas den 12 oktober.

Ingen förbättring

I mars avrättades fyra män för att ha våldtagit och mördat en ung kvinna på en buss i huvudstaden New Delhi 2012. Fallet ledde till protester med tiotusentals deltagare på flera håll i Indien och i ett senare led skärpt lagstiftning.

Annons

Men statistiken har inte förändrats mycket sedan dess och situationen i Uttar Pradesh beskrivs som en av de värsta i landet.

I genomsnitt rapporterades 87 våldtäkter varje dag i fjol, enligt det nationella brottsregistret. Fast ett stort antal våldtäkter förmodas aldrig bli rapporterade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons