Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hopp om solenergi från rymden

Teknik • Publicerad 1 oktober 2022
Solenergi ska i framtiden kunna utvinnas i rymden hoppas rymdorganet ESA. Arkivbild.
Solenergi ska i framtiden kunna utvinnas i rymden hoppas rymdorganet ESA. Arkivbild.Foto: Frank Leonhardt/AP/TT

Att solenergi från rymden ska lösa jordens energiproblem är det många som hoppas på. Den europeiska rymdorganisationen (ESA) driver projektet Solaris med målet att undersöka hur effektivt och lönsamt solenergi kan bli i framtiden.

I november ska ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, avgöra om de ska finansiera arbetet med Solaris. Beslutet tas i ESA:s råd, vars uppgift är att fastställa prioriteringar och finansiering för de kommande åren.

Annons

Europas behov av att öka produktionen av grön el är stort. Solpaneler i rymden skulle kunna vara en lösning, men solenergisatelliterna och mottagarstationerna måste vara oerhört stora för att kunna leverera ekonomiskt lönsamma nivåer av solenergi, skriver svenska Rymdstyrelsen på sin hemsida.

En enda solenergisatellit i omloppsbana skulle behöva vara över en kilometer tvärs över och kräva många uppskjutningar för att monteras ihop. Höga uppskjutningskostnader har tidigare gjort solenergisatelliter ekonomiskt oförsvarbara, men nya förutsättningar kan förändra kalkylen, enligt Rymdstyrelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons