Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Honduras president ger makens allierade amnesti

Honduras president Xiomara Castro, som kom till makten med löften om att bekämpa korruption, beviljade på lördagen amnesti till de som tjänstgjorde under hennes make Manuel Zelaya under hans tid som president.
Honduras • Publicerad 6 februari 2022
Xiomara Castro är Honduras första kvinnliga president. Bild från valdagen den 28 november.
Xiomara Castro är Honduras första kvinnliga president. Bild från valdagen den 28 november.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Den ovillkorliga amnestin gäller för alla som tjänstgjorde i makens regering. Zelaya satt vid makten 2006–2009 och avsattes genom en militärkupp. Den gäller också personer som fängslades för att 2017 ha protesterat mot omvalet av högerpresident Juan Orlando Hernández.

Vänsterpolitikern Castro ersatte Hernández som när han lämnade presidentposten anklagades för både narkotikahandel och korruption.

Annons

Amnestibeslutet har kritiserats, bland annat av Castros nytillsatte specialrådgivare gällande transparens. Kritiker menar också att benådningarna kan skydda personer som tidigare har ägnat sig åt korruption.

Castro valdes i slutet av november till Honduras första kvinnliga president. Och utmaningarna för henne är många. Honduras har en arbetslöshet på över tio procent, problem med våldsamma gatugäng, korruption och knarkhandel. Våld och fattigdom har gjort att många lämnar landet i hopp om att ta sig till USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons