Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hon tar legobygget in i cellen

Hon har en julgran året runt och ser med glädje hur hennes forskning används för att göra nya smarta läkemedel. Carolyn Bertozzi, en av årets Nobelpristagare i kemi, tog klickkemin in i cellerna.
Nobel • Publicerad 9 december 2022
Nobelpristagaren i kemi 2022, Carolyn Bertozzi tror att fältet biootrogonal kemi är i sin linda.
Nobelpristagaren i kemi 2022, Carolyn Bertozzi tror att fältet biootrogonal kemi är i sin linda.Foto: Claudio Bresciani/TT
Carolyn Bertozzi har drivits av att uppfinna kemi som kan hjälpa henne att lösa problem.
Carolyn Bertozzi har drivits av att uppfinna kemi som kan hjälpa henne att lösa problem.Foto: Claudio Bresciani/TT

Årets nobelpris i kemi har beskrivits som legobyggen. Upptäckterna kan beskrivas som sätt att bygga konstgjorda molekyler genom att fästa kemiska handtag på dem.

– För mig har forskningen alltid varit drivet av att hitta den kemiska grunden för ett användningsområde. Vi har uppfunnit kemin för att kunna använda den till något praktiskt, säger Carolyn Bertozzi.

Annons

Hon är i Stockholm under Nobelveckan för att tillsammans med dansken Morten Meldal och Barry amerikanen Sharpless, ta emot årets Nobelpris i kemi.

– Jag har varit här flera gånger men lyckas alltid pricka in december. Någon gång vore det roligt att se mer ljus, säger hon och skrattar.

Engegerad i företag

Carolyn Bertozzis, arbete har gjort det möjligt att använda klickkemi inne i levande organismer utan att cellernas funktion påverkas. Fältet kallas för bioortogonal kemi.

Hon beskriver sig själv som serieentreprenör och är själv engagerad i flera företag, bland annat ett som testar en ny cancerbehandling som bygger på bioortogonal kemi i människa. En av Carolyn Bertozzi visioner är att metoden ska kunna bidra till att göra läkemedel ännu mer precisa. Att kunna angripa exakt de celler som är sjuka och låta kringliggande vävnad vara.

Under presskonferensen med årets pristagare i kemi, fysik och ekonomi är Carolyn Bertozzi den enda kvinnan jämte åtta män. En situation hon är tröttsamt van vid.

– Bara det att jag ofta behöver svara på frågan om hur det är att vara den enda kvinnan på labbet, i panelen eller i företaget, säger en hel del om situationen. Män behöver inte ens förhålla sig till den frågan, säger hon.

Som ung förälskade hon sig i fältet organiska kemi men stötte på motstånd när hon sökte plats på labb vid bland annat Harvard. Hon flyttade istället till Kalifornien där hon doktorerade vid Berkeley universitet. Hon har tidigare beskrivit att hon som homosexuell upplevde miljön i San Fransisco som mer tillåtande och öppen.

Julgran året runt

Hon har stora förhoppningar för forskning inom bioortogonal kemi som fortfarande befinner sig i ett tidigt skede.

– Det finns många nya reaktioner som ännu inte har upptäckts och jag tror att betydelsen kommer att öka när det gäller att få fram nya sätt att diagnosticera och behandla sjukdomar, säger hon och tillägger att priset är väldigt viktigt för att sätta ljuset på forskningsfältet.

Även om hon gillar ljusa årstider berättar Carolyn Bertozzi att hon har en liten julgran i plast framme året om.

Annons

– Jag älskar julen och juldekorationer och ljus och ett år frågade jag mig om jag verkligen behövde ta undan granen och kom fram till att jag faktiskt inte behöver det.

Fakta: Tre delar på Nobels kemipris

Carolyn R Bertozzi föddes 1966 i USA och tog sin doktorsexamen vid Berkeley-universitetet i Kalifornien 1993. Hon är verksam vid Stanford University sedan 2015. Carolyn R Bertozzi har belönats med en lång rad utmärkelser för sitt arbete inom kemi samt för att ha lärt upp en ny generation av forskare. Flera av de tekniker som Bertozzi utvecklat i laboratorium har fått kommersiell tillämpning, skriver universitetet på sin hemsida.

K Barry Sharpless föddes 1941 i Philadelphia i Pennsylvania, USA. Han blev doktor på Stanford University i Kalifornien 1968 och är professor i kemi vid Scripps Research Institute, La Jolla, Kalifornien. Sharpless har fått Nobelpriset i kemi en gång tidigare, 2001.

Morten Meldal är född i Danmark 1954. Han tog sin doktorsexamen på Danmarks tekniska universitet i Lyngby 1986, och är professor i kemi vid Danmarks universitet i Köpenhamn.

Källa: Nobelstiftelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons