Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Homosexuell valpionjär: "Jag vägrar ljuga"

Trött på diskriminering i Myanmar har Myo Min Tun beslutat sig för att ställa upp som den första öppet homosexuelle valkandidaten – i ett land där samkönade relationer är förbjudna.
Myanmar • Publicerad 6 oktober 2020
Myo Min Tun (till vänster), kandidat för partiet PPP i lokalvalet i storstaden Mandalay, kampanjar på en marknad. Bilden är från den 12 september.
Myo Min Tun (till vänster), kandidat för partiet PPP i lokalvalet i storstaden Mandalay, kampanjar på en marknad. Bilden är från den 12 september.Foto: Ye Naing Ye/AFP/TT

Det var när transsexuella vänner berättade om trakasserier från polisen som han fattade beslutet att ge sig in i politiken. Poliserna tvingade dem att ta av sig sina bh:ar och knäböja i förnedrande positioner, och ska sedan även ha tafsat på dem, enligt Myo Min Tun.

– De kränkte deras rättigheter, säger han.

Annons

– Och jag insåg att det inte finns någon i parlamentet som kan lyfta de här frågorna.

Han har nu inlett en kampanj för att vinna en plats i fullmäktige i hemorten Mandalay, Myanmars näst största stad.

– Jag gör det här för att bana väg för andra hbtq-personer, så att de ser att vi kan bli vad vi vill, säger Myo Min Tun.

Bubblar under ytan

39-åringen har tidigare arbetat som florist, kock och med hiv-prevention och säger att han själv haft tur nog att inte drabbas av diskriminering under sin karriär. Lagar från den brittiska kolonialtiden innebär dock att han inte har rätt att älska vem han vill; samkönade relationer är förbjudna.

Men det sjuder på sina håll under landets konservativa yta. Över 10 000 deltog under prideparaden i landets största stad Rangoon i februari och alltfler röster höjs för att avkriminalisera samkönade relationer.

Både Myo Min Tun och det parti han kandiderar för, PPP, bedömer att tiden inte är mogen för att lyfta den frågan inför de nationella och regionala valen den 8 november.

"Lång väg kvar"

Myo Min Tun vill i stället fokusera på att motverka den dagliga diskriminering som kan få katastrofala följder. Problemet har hamnat i blickfånget efter ett uppmärksammat självmord förra året.

Trakasserier på arbetsplatsen tros då ha bidragit till att en man tog sitt liv. Bland annat kunde nedsättande kommentarer från kollegor ses på hans sista Facebookinlägg. Den officiella utredningen frikände dock arbetsgivaren från ansvar och drog slutsatsen att mannen varit "mentalt svag".

– Vi har fortfarande en lång väg att vandra, säger Myo Min Tun med en suck.

När han skrev in sig som kandidat nämnde han inte sin sexuella läggning för sitt parti – men tycker att det är viktigt att komma ut offentligt.

Annons

– Jag vill inte ljuga för att få röster, säger han.

– Jag tror att om jag bara är hederlig och ärlig så kommer människor att stödja mig.

Fakta: Myanmar

Myanmar (Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien och har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Huvudstaden heter Naypyidaw. Fram till 2005 var landets största stad Rangoon huvudstad.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i staterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som i dag leder en civil regering, tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp.

Våld och förtryck mot den muslimska folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en intensiv flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till Bangladesh. Aung San Suu Kyi har fått omfattande kritik för ovilja eller oförmåga att hantera minoritetsbefolkningens rättigheter.

Källor: NE, Landguiden, AFP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons