Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höjd styrränta i Norge

Den norska centralbanken, Norges Bank, höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 0,50 procent, enligt ett räntebesked.
Beslutet var enhälligt och väl förankrat på marknaden.
Ekonomi • Publicerad 16 december 2021
Norge Bank, med avgående centralbankschef Øystein Olsen, höjer räntan och flaggar för att det blir mer höjningar de närmaste åren. Arkivbild
Norge Bank, med avgående centralbankschef Øystein Olsen, höjer räntan och flaggar för att det blir mer höjningar de närmaste åren. ArkivbildFoto: Lise Åserud NTB/TT

Den penningpolitiska åtstramningen motiveras av en fortsatt uppgång i norsk ekonomi och sjunkande arbetslöshet.

"Kapacitetsutnyttjandet anses vara över en normal nivå", skriver Norges Bank i sitt räntebesked.

Annons

Direktionen flaggar även för att det blir gradvisa räntehöjningar under de närmaste åren.

Norges Bank räknar med tillfälligt dämpad ekonomisk aktivitet till följd av nya hårda restriktioner som vidtagits för att bromsa den snabbt ökande smittspridningen i Norge. Men när restriktionerna avvecklas väntas tillväxten ta fart igen.

Precis som i Sverige driver elpriserna upp konsumentpriserna i Norge, men om man rensar bort för denna faktor ligger inflationen under centralbankens mål.

Men Norges Bank ser framför sig hur den importerade inflationen kommer att ge effekter i den inhemska ekonomin i form av större löneökningar och högre underliggande inflation i framtiden.

"Högre räntor kommer också bidra till att motverka uppbyggnaden av finansiella obalanser", skriver Norges Bank.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons