Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höjd schweizisk styrränta

Centralbanken i Schweiz tar rygg på kollegorna i Washington och höjer styrräntan för tredje mötet i rad, upp med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 1 procent.
Den schweiziska francen backar något mot euron efter räntebeskedet, då en del marknadsaktörer var inställda på en större räntehöjning.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2022
Schweiz centralbank, med chefen Thomas Jordan, levererar räntebesked. Arkivbild
Schweiz centralbank, med chefen Thomas Jordan, levererar räntebesked. ArkivbildFoto: Peter Klaunzer AP/TT

Centralbanken i Schweiz, som i september höjde räntan med 75 punkter, tar med torsdagens räntebesked rygg på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), som i onsdags kväll höjde styrräntan i USA med 50 punkter efter en serie höjningar på 75 punkter.

Räntebeskedet från Schweiz låg i linje med förväntningarna. De flesta ekonomer hade inför räntebeskedet räknat med en höjning av styrräntan med 50 punkter, även om prognosbilden bland experterna var ovanligt spretig enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Inflationen i Schweiz ligger kring 3 procent och är därmed på en väsentligt lägre nivå än i eurozonen och länder som Sverige.

Enligt det schweiziska räntebeskedet går det inte att utesluta att det blir fler räntehöjningar framöver, för att säkra prisstabiliteten. Centralbanken tillägger att man står redo att stödköpa franc vid behov.

Centralbanken i Schweiz räknar med en tillväxt på omkring 0,5 procent för den schweiziska ekonomin 2023 och tror att inflationen sjunker från årets beräknade snitt på 2,9 procent till 2,4 procent 2023 och 1,8 procent 2024.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons