Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ministern ryter ifrån: Skärp er, studenter!

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) ryter ifrån till festande studenter som bidrar till smittspridning under den pågående pandemin.
Coronaviruset • Publicerad 9 oktober 2020
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, levererade en uppsträckning till landets festande studenter vid en pressträff.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Foto: 

Ernkrans vände sig på en pressträff till landets alla 400 000 studenter och började med att tacka alla som sköter sig och tar ansvar för att inte bidra till smittspridning.

– Men nu till studentfesterna – ni är tyvärr alldels för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitet blir coronasmittkluster.

Annons

Höstens öppning av universitet och högskolor har av många tolkats som att allt är som vanligt igen, säger hon.

– Vi har sett utbrott vid ett antal av landets universitet och högskolor, vilket ofta är kopplat till studentfester. Ni har ett stort ansvar för att minska smittspridningen och det är ett ansvar som jag förväntar mig att ni tar.

200 smittade

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att åtta regioner har rapporterat om smittspridning kopplad till högskolor och universitet. Än så länge har 200 studenter rapporterats smittade i dessa sammanhang, säger Johan Carlson.

– Vårt budskap är att ha gärna fest, men umgås hellre i mindre grupper, och helst med samma gäng som man vanligtvis träffar, säger Carlson.

Han säger också att det troligen inte är känt att smittan bland studenter förekommit i så många regioner som åtta.

– Respektive universitet och lokalpress rapporterar naturligtvis om utbrott, annars är det ganska små notiser. Jag tror inte heller studenterna själva inser att detta är ett så pass stort problem.

Kan öka snabbt

Han varnar därför för att underskatta den låga andelen smittade studenter – 200 av 400 000:

– Det har bara gått en månad och 200 blir väldigt snabbt 500 och 1 000. Vi har sett det ute i Europa – det har börjat på campus och sedan spridit sig samhället, säger Johan Carlson.

Vid presskonferensen deltog också Simon Edström, ordförande för Sveriges förenade studentkårer:

– Studentrörelsen fördömer alla sociala evenemang som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Annons

Han säger att man inte måste ställa in evenemang, utan att det är bättre att ställa om.

– Vi ser det som bättre att ha så coronasäkra och väl genomtänkta evenemang som möjligt, för att minska fester där reglerna inte följs, exempelvis korridorfester.

Fakta: Stor andel i Västmanland

De regioner som ska ha haft utbrott bland studenter är, enligt de uppgifter Folkhälsomyndigheten fått: Blekinge, Sörmland, Uppsala, Västernorrland, Västra Götaland, Örebro, Östergötland och Västmanland.

Mälardalens högskola har campus i både Västerås i Västmanland och i Eskilstuna i Sörmland. Från Region Västmanland rapporteras totalt 112 personer smittade av covid-19. Från Region Sörmland rapporteras sju personer kopplade till utbrottet vid högskolan. Smittan spreds efter en fest för förstaårsstudenter.

I Region Örebro har de senaste veckorna cirka tio studenter vid Örebro universitet testats positivt, enligt Smittskydd Örebro.

Enligt medierapportering har smitta dessutom konstaterats bland studenter vid universiteten i Uppsala (läkarstudenter) och Linköping (Östergötland) och vid Blekinge tekniska högskola. Mittuniversitetet (Västernorrland/Jämtland) har rapporterat om två anställda som smittats. Smittskyddsenheten i Region Västernorrland hade på fredagseftermiddagen ingen uppgift om smittade studenter.

Källor: Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsenheter

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons