Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Atrium höjer hyrorna med inflationen

De sämre tiderna gör att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg drar i bromsen.
För hyresgästerna väntar nu hyreshöjningar i takt med inflationen.
Ekonomi • Publicerad 14 oktober 2022
Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, presenterar bolagets finanser. Arkivbild.
Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, presenterar bolagets finanser. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Likt många andra fastighetsbolag har Atrium Ljungberg fått rejält höjda lånekostnader när inflationen och räntan stiger kraftigt. Det viktiga för fastighetsbolagen är att själva driftsöverskottet från hyresverksamheten täcker räntekostnaderna. Och än så länge är det ingen ko på isen för Annica Ånäs.

Men räntorna är på väg upp. Atrium Ljungbergs vd pekar dock på att man har en bred och flexibel låneportfölj, inte särskilt många lån som förfaller på den halvdöda obligationsmarknaden nästa år, något flera andra fastighetsbolag brottas med.

Annons

– Vi har själva inte så mycket i närtid, säger hon.

Halva låneportföljen har förfall fem år bort eller längre, enligt henne.

Rejäla hyreshöjningar

För hyresgästerna väntar nu tuffa hyreshöjningar. I 97 procent av Atrium Ljungbergs avtal, som mest har kommersiella hyresgäster, kontor och köpcenter (nästan inga bostäder), har bolaget indexklausuler inskrivna i kontrakten som innebär att hyran följer inflationen. Någon förhandlingsmån verkar Annica Ånäs inte vara sugen på att ge – avtal gäller är budskapet.

Annica Ånäs konstaterar i samband med kvartalsrapporten att de nya oroliga tiderna gör att framtidsplanen, att investera 30 miljarder kronor fram till 2030, får revideras något.

– Planen kvarstår men vi måste vakta på vår balansräkning, säger hon och pekar på att projekt kan dra ut på tiden något.

Förvaltningsresultatet för perioden juli-september landade på 347 miljoner kronor. Det kan jämföras med 262 miljoner kronor motsvarande period 2021. Hyresintäkterna uppgick till 661 miljoner kronor jämfört med 555 miljoner kronor samma period föregående år.

Av lågkonjunkturen syns inget ännu, enligt Annica Ånäs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons