Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högre ersättning vid kvinnofridsbrott

Brott • Publicerad 6 maj 2021
Brottsoffermyndigheten har höjt ersättningsnivåerna för kränkning vid kvinnofridsbrott. Arkivbild.
Brottsoffermyndigheten har höjt ersättningsnivåerna för kränkning vid kvinnofridsbrott. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Brottsoffermyndigheten har höjt ersättningsnivåerna för kränkning vid kvinnofridsbrott.

I nio ärenden där kvinnor utsatts för grov kvinnofridskränkning eller grov fridskränkning har nämnden för brottsskadeersättning beslutat att kvinnorna ska få högre ersättning än vad de tilldömdes i domstolarna, skriver Brottsoffermyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Nivåerna på ersättningen ligger på 50 000 till 100 000 kronor beroende på omständigheterna i fallen. Tidigare var myndighetens utgångspunkt en ersättning på 30 000 kronor och uppåt vid den typen av brott.

Orsaken till höjningen är bland annat att synen på brottsligheten förändrats, vilket har lett till att straffskalan ändrats.

"Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem och en angelägen fråga för Brottsoffermyndigheten. Det är mycket glädjande att nämnden nu har beslutat om en höjning", säger myndighetens generaldirektör Annika Öster i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons