Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höga nivåer av amfetamin i Gävles avlopp

Gävle har höga nivåer av amfetamin i avloppsvattnet – väldigt höga. I en europeisk studie har staden näst högst nivåer av 82 undersökta städer, uppger kommunen i en .
Samhälle • Publicerad 4 september 2021
Beslagtaget amfetamin i Sandviken 2009.
Beslagtaget amfetamin i Sandviken 2009.Foto: Pernilla Wahlman/TT

Gävle kommun har de senaste åtta åren analyserat avloppsvattnet för att få en bild av hur narkotikakonsumtionen ser ut. I årets rapport har cannabisbruket minskat medan användandet av amfetamin och kokain har ökat. Och det är amfetaminet som sticker ut, i en internationell jämförelse.

– Det bruket har nästan fördubblats sedan 2016. En förklaring är att det i Gävleborg finns ganska många läkare som ställer ADHD-diagnoser. Men det illegala bruket av amfetamin har också ökat, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare i kommunen, till Gefle Dagblad.

Annons

Höga siffror, i relation till de andra undersökta orterna, märks också i närliggande Sandviken och Söderhamn. De tre orterna i Gävleborgs län ligger på plats två till fyra på Europas narkotikabyrå EMCDAA:s lista, bara Kroatiens huvudstad Zagreb redovisar högre siffror.

"Vi kan inte blunda för att användningen av både kokain och amfetamin, som ibland missvisande beskrivs som ”festdroger”, ökar. Nu måste vi fortsätta utveckla vårt förebyggande arbete, säger Lars Öberg (S)", ordförande i socialnämnden i Gävle i kommunens rapport.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons