Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hennes man ska avrättas – kräver möte med Linde

Iran har meddelat att svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas den 21 maj.
Nu kräver hans fru Vida Mehrannia ett möte med utrikesminister Ann Linde.
Iran • Publicerad 11 maj 2022
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det var den 4 maj som meddelandet kom från en halvstatlig iransk nyhetsbyrå att Vida Mehrannias man, den fängslade läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, ska avrättas den 21 maj – drygt sex år efter det att han dömts för spioneri i en kritiserad rättegång i Iran.

I ett öppet brev kräver Vida Mehrannia att få ett personligt möte med utrikesminister Ann Linde (S).

Annons

I brevet tar hon upp att datumet fastställdes samma dag som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Sverige. Noury är misstänkt för grovt brott mot folkrätten och flera mord i samband med avrättningar av politiska fångar i ett fängelse i Iran 1988.

Hoppas på diplomati

– Det krävs omedelbar handling i min makes fall nu. Jag vet inte varför de har ignorerat mig, varför de inte vill lösa min makes problem. Han är oskyldig. Det är ofattbart, säger Vida Mehrannia.

Hennes förhoppning är att Sverige ska kunna nå en diplomatisk lösning med Iran innan domen hinner verkställas.

Vida Mehrannia säger att både hon och hennes tioåriga son fick beskedet om avrättningens datum genom medierna.

TT: Du säger att de ignorerar dig. Har regeringen sagt något alls till dig?

– De har sagt att de har tagit upp vårt fall på den högsta nivån. Men inget händer. Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Vi är under hemsk press, svarar hon.

– Det här är som tortyr. De blundar för vad som händer vår familj.

"Jag är så rädd"

Hon har inte haft direkt kontakt med sin man sedan 2020, säger hon.

– Stressen är enorm. Det är som en mardröm. Jag är så rädd att något ska hända min make. Vad ska jag göra nu? I sex år har jag kämpat, men inget händer. Sverige vill inte lösa problemet, säger hon.

I det öppna brevet skriver Vida Mehrannia att hon "kräver ett formellt möte med Sveriges utrikesminister för att få höra vad Sverige ska göra för att säkerställa att min make, en svensk medborgare, inte avrättas".

Annons

"Jag vädjar till dig, minister Ann Linde, att lyssna på oss och träffa mig personligen. Min vädjan är brådskande", avslutar hon.

TT: Tror du att hon kommer att gå med på ett möte?

– Jag vet inte. Jag hoppas på det, men det viktiga är inte mötet. Det viktiga är att något händer.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons