Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hemtjänstanställd frias från covidåtal

Brott • Publicerad 2 juli 2021
Det var inte brottsligt av en hemtjänstanställd att gå till jobbet i väntan på testsvar. Arkivbild.
Det var inte brottsligt av en hemtjänstanställd att gå till jobbet i väntan på testsvar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En kvinna anställd inom hemtjänsten i Karlskrona frias från brottsmisstankar efter att ha gått till jobbet trots misstänkt coronasmitta.

Den 35-åriga kvinnan åtalades för framkallande av fara för annan sedan hon i januari arbetade trots att hon var förkyld och inväntande testsvar. Enligt åklagaren utsattes 16 omsorgstagare inom riskgrupp och elva kollegor för fara.

Annons

Men Blekinge tingsrätt ogillar åtalet. Trots att testet visade positivt går det inte att säkert slå fast att kvinnan var smittsam vid den tidpunkt då hon var på jobbet, enligt rätten.

Hon fick feber den 7 januari, men var feberfri redan efter ett par dagar. Covidtestet lämnade hon först den 15 januari inför att hon skulle jobba helg. Tingsrätten skriver: "Det beskrivna sjukdomsförloppet talar utifrån rådande kunskapsläge för att NN (den anställda) kan ha varit smittfri när hon gick till arbetet den 16 och 17 januari 2021."

Kvinnan är den första som får sin dom efter att ha åtalats för att ha gått till jobbet med misstänkt covidsmitta. Ytterligare minst tre fall väntar fortfarande på avgörande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons