Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hemmasittande barn mådde sämre under pandemin

Barn som avstod sociala aktiviteter och gruppaktiviteter under pandemin hade mer ångest än barn som inte gjorde det, visar en studie från Göteborgs universitet.
Vetenskap • Publicerad 11 oktober 2022
Barn som avstod sociala aktiviteter under pandemin mådde sämre, visar en ny studie. Arkivbild.
Barn som avstod sociala aktiviteter under pandemin mådde sämre, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Generellt hade svenska barn dock låga ångestnivåer, vilket forskarna tror beror på att grundskolorna aldrig stängde.

Bland de barn som avstod från sociala aktiviteter, ungefär hälften av de 744 barn som deltog i studien, noterades intensiv ångest hos 4,5 procent. I gruppen som inte avstod aktiviteter var samma siffra 0,5 procent.

Annons

"De flesta barnen i vårt svenska urval upplevde låga nivåer av ångest, vilket står i kontrast till många andra studier, inte minst i Brasilien. För barnen var det viktigt med den sociala kontakten och att bibehålla fysiska aktiviteter och uteaktiviteter för att bevara deras psykiska hälsa", säger Margaretha Jenholt Nolbris, docent i vårdvetenskap på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, samt studiens förstaförfattare.

Barn med föräldrar vars inkomst sjönk kopplat till pandemin drabbades också i högre utsträckning av ångest. I den gruppen noterades intensiv ångest vid 6,6 procent av barnen, jämfört med 1,9 procent i hushåll utan inkomstförändringar.

Fakta: Studien

Studien bygger på enkätsvar från 744 barn i Sverige i åldern 6–14 år och deras vårdnadshavare, i flertalet fall var det mamma till barnet som deltog. Datainsamlingen skedde under juli–november 2020.

För att klassa ångestnivå användes två etablerade skalor: Children’s Anxiety Questionnaire (CAQ) och Numerical Rating Scale (NRS).

Studien publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Källa: Sahlgrenska akademin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons