Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Slutspurt i USA – 95 miljoner har förtidsröstat

Presidentkandidaterna i USA lägger krut på de platser de tror blir avgörande i valet. Donald Trump har ett hektiskt schema med fyra delstater under måndagen. Joe Biden fokuserar på Pennsylvania och Ohio.
USA • Publicerad 2 november 2020
USA:S president Donald Trump i Miami i Florida för att resa med Air Force One till fyra delstater under valkampanjens sista dag.
USA:S president Donald Trump i Miami i Florida för att resa med Air Force One till fyra delstater under valkampanjens sista dag.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Joe Biden lägger all kraft på att vinna Pennsylvania.
Joe Biden lägger all kraft på att vinna Pennsylvania.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Parallellt med kandidaternas närmast febrila röstjakt, stiger siffran stadigt till rekordnivåer på hur många som redan har avlagt sin röst.

Dagen före presidentvalet hade mer än 95 miljoner amerikaner förtidsröstat, enligt University of Floridas US Elections Project, som via statistik från delstaterna följer röstandet.

Annons

Det betyder att man redan har fått in 69 procent av det totala antalet röster som lades vid valet 2016.

"Nationens själ"

Under kampanjspurten jagar sittande presidenten Donald Trump väljarstöd med ett närmast osannolikt reseschema. I söndags besökte han Florida, Georgia, Iowa, Michigan och North Carolina. De två sistnämnda föräras besök även på måndagen, plus att Trump då också åker till Pennsylvania och Wisconsin.

Inte minst Michigan är viktigt, vid förra presidentvalet 2016 vann Trump där över Hillary Clinton med endast 10 000 fler röster.

Trump inledde sin sista kampanjdag med att resa i presidentplanet Air Force One från Miami i Florida mot de fyra delstater som står på hans program.

Biden reser från sitt hem i Wilmington i Delaware mot Pennsylvania och Ohio. Med sig har han sina barnbarn , som också följt med tidigare under den valrörelse som Biden kallar "kampen för nationens själ", rapporterar BBC.

"Skrämselhicka"

I Iowa har en opinionsundersökning från Des Moines Register/Selzer väckt visst uppseende, med en Trumpledning med 48 mot 41 procent. I septembers motsvarande mätning var det helt jämnt mellan kandidaterna i delstaten.

Samtidigt så ser det betydligt jämnare ut i andra mätningar i Iowa. Realclearpolitics sammanställning pekar på en Trumpledning på mindre än en procentenhet och Fivethirtyeights prognos på knappt två procentenheter.

Men Selzer pekade ut Trump som segrare i delstaten med sju procentenheter 2016, och han vann den sedermera med nio procentenheter – så siffrorna därifrån kan ge Bidenkampanjen skrämselhicka, rapporterar CNN.

Pennsylvania kritiskt

Joe Biden, som i de flesta opinionsundersökningar ser ut att ha ett försprång i landet i stort, har i slutspurten valt att fokusera på vågmästarstaten Pennsylvania.

Biden har en svag ledning i Pennsylvania, där han själv växte upp. Han har återkommande tagit upp sin uppväxt i Scranton i debatter och valmöten, och har haft fler evenemang i delstaten än någon annanstans i landet.

Annons

– Mitt budskap är enkelt. Pennsylvania är kritiskt i det här valet, sade han enligt The New York Times.

Fakta: Joe Biden och Donald Trump

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident 2009-2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra Amerika stort igen.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovensk-amerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste amerikanske presidenten som inte har varit folkvald politiker eller militär.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons