Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hedersbrott när pojke bands fast i källare

Hovrätten dömer en pappa och en äldre broder för hedersbrott sedan de bundit fast och misshandlat en då 17-årig pojke i deras källare i en ort i Västmanland, skriverVLT.
Brott • Publicerad 10 februari 2023
Hovrätten anser att pappan och broderns syfte varit att kränka offret för hans sexuella läggning och att ”bevara och återupprätta familjens eller släktens heder”. Arkivbild.
Hovrätten anser att pappan och broderns syfte varit att kränka offret för hans sexuella läggning och att ”bevara och återupprätta familjens eller släktens heder”. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var under en sommardag 2020 som 17-åringen lyckades rymma från källaren och ta sig till grannens trädgård. Pojken berättade för grannen att han blivit slagen och hållits fastbunden i husets källare i flera timmar och även hotats, på grund av att han var homosexuell.

I september 2022 dömdes pappan och brodern i tingsrätten för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot. Enligt åtalet ska de båda männen ha spärrat in pojken i en källare, misshandlat honom och bland annat hotat att klippa av hans tunga med en sax.

Annons

Tingsrättsdomen överklagades och nu har hovrättens dom kommit. Domen innebär något längre straff för pappan och brodern. Hovrätten anser att det är klarlagt att syftet med brotten varit att kränka offret för hans sexuella läggning och att ”bevara och återupprätta familjens eller släktens heder”, alltså ett hedersbrott.

Brodern anses dock inte ha gjort sig skyldig till att ha hotat sin yngre bror.

Pappan och brodern döms för olaga frihetsberövande och två fall av misshandel. Pappan får två år i fängelse. Brodern döms till fängelse i ett år och åtta månader.

De båda ska också betala ett skadestånd till pojken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons