Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HD prövar inte fall om barnvåldtäkt

En man dömd för bland annat grov våldtäkt mot barn fick sitt fängelsestraff kraftigt sänkt i hovrätten. Det uppmärksammade fallet överklagades till Högsta domstolen – som inte väljer att pröva domen, rapporterar Folkbladet.
Brott • Publicerad 18 juli 2023
Högsta domstolen prövar inte fallet om en uppmärksammad barnvåldtäkt. Arkivbild.
Högsta domstolen prövar inte fallet om en uppmärksammad barnvåldtäkt. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

I mars dömde tingsrätten mannen till 14 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Mannen överklagade till hovrätten, som sänkte straffet till åtta år.

Till skillnad från tingsrätten bedömde hovrätten att en av åtalspunkterna skulle bedömas som grovt sexuellt övergrepp mot barn och inte grov våldtäkt mot barn. Enligt hovrätten uppfyllde gärningen, som mannen filmade, inte kraven på oralt samlag då han inte hade kontakt med flickans könsorgan vid tillfället, enbart hennes analöppning.

Annons

Riksåklagare Petra Lundh överklagade beslutet till HD med motiveringen att mannens övergrepp var så allvarligt att det var att jämföra med samlag. Nu meddelar HD att fallet inte beviljas prövningstillstånd, och fastställer därmed hovrättens dom.

Utöver det omdiskuterade fallet dömde hovrätten mannen bland annat för ett fall av grov våldtäkt mot barn, flera fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

I ett annat uppmärksammat fall rörande våldtäkt mot barn – den så kallade snippadomen – har HD beviljat prövningstillstånd för att utreda om hovrätten gjorde sig skyldig till rättegångsfel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons