Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blinken till Lavrov: Sluta med aggressionskriget

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands dito Sergej Lavrov möttes kort i samband med torsdagens G20-möte i New Delhi. Mötet ministrarna emellan rapporteras ha pågått i cirka tio minuter.
Indien • Publicerad 2 mars 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på samma bild från G20-mötet i New Delhi.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på samma bild från G20-mötet i New Delhi.Foto: Olivier Douliery/Pool Photo/AP

– Jag uttryckte till utrikesministern (Lavrov) vad jag och många andra sade förra veckan i FN och vad många utrikesministrar inom G20 sagt i dag – upphör med detta aggressionskrig och delta i en meningsfull diplomati som kan leda till en rättvis och hållbar fred, berättade Blinken vid en pressträff i New Delhi efter mötet.

Före pressträffen uppgav amerikanska källor att Blinken under mötet "pressade" Lavrov om det ryska beslutet att pausa deltagandet i kärnvapenavtalet Nya Start.

Fängslad amerikan

Annons

Den amerikanske utrikesministern uppgavs inte ha fått intryck av att Ryssland planerar att ändra sitt agerande den närmaste tiden.

Blinken ska också ha betonat USA:s starka engagemang för stödet till Ukraina och uppmanat till frisläppandet av amerikanen Paul Whelan, som greps 2018 och två år senare dömdes till 16 års fängelse i Ryssland för spionage.

Ryssland kommenterade inte innehållet i samtalet men det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova berättade för den regimtrogna ryska nyhetsbyrån RIA Novosti att det var Blinken som hade bett att få prata med Lavrov.

Enligt Zacharova talade Lavrov med Blinken "stående, som en del av den andra sessionen av G20-mötet".

– Några samtal eller något riktigt möte ägde aldrig rum.

Träffades före anfallskriget

Det var första gången Blinken och Lavrov möttes sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina inleddes för ett drygt år sedan. Blinken och Lavrov möttes på tu man hand senast i januari 2022, några få veckor innan Ryssland startade anfallskriget. De har dock flera gånger deltagit i samma konferenser under året.

Relationerna är mycket spända mellan de två länderna och före mötet sade Blinken att han inte hade några planer på att träffa Lavrov. Det var inte heller enligt bedömare sannolikt att de två skulle hålla ett bilateralt möte.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons