Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Härvan i polisledningen: Detta har hänt

Det stormar kring landets högsta polisledning efter polisanmälningar och jävsanklagelser mot Mats Löfving, tidigare chef för polisens nationella operativa avdelning och regionpolischef i Stockholm.
Detta har hänt i härvan:
Brott • Publicerad 1 februari 2023
Linda Staaf, tidigare chef för underrättsenheten vid nationella operativa avdelningen (Noa) (vänster), och Mats Löfving, dåvarande Noa-chef (mitten), under en pressträff 2019.Foto: Janerik Henriksson/TT

• En första polisanmälan mot Mats Löfving avslöjas:

Den 5 december 2022 avslöjade Expressen att Mats Löfving, då regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Annons

Anmälan gjordes av polisens nationella säkerhetschef och det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Bakgrunden var att Staaf i början av september 2021 kontaktat säkerhetschefen och uttryckt oro för sin egen säkerhet.

Enligt Linda Staaf har hon inte känt till polisanmälan och hon sade bestämt nej då säkerhetschefen frågade om hon upplevt sig utsatt för brott av Mats Löfving. Enligt Staaf har det däremot "funnits ett respektlöst beteende" som hon tagit upp med säkerhetschefen.

Två dagar efter anmälan beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren att inte inleda förundersökning. Detta då han bedömde att det som beskrivits inte var brottsligt utan "mer fråga om svartsjuka" från Löfvings sida.

• Löfving har anmälts för misshandel:

Den 9 december 2022 rapporterade Expressen att Löfving även polisanmälts misstänkt för att ha misshandlat Linda Staaf.

Anmälan gjordes i september 2020 av Ebba Sverne Arvill, chef för polisens avdelning för särskilda utredningar. Även den anmälan avskrevs snabbt av chefsåklagare Anders Jakobsson.

Också i detta ärende uppgav Linda Staaf att hon inte blivit utsatt för något brottsligt.

• Utredning om grovt tjänstefel efter jävsmisstanke:

Linda Staaf anställdes som underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen 2015 efter beslut av Mats Löfving, som då var Noa-chef.

I november 2021 publicerade polisforskaren Stefan Holgersson rapporten "Hur efterlever polisen offentlighetsprincipen" i vilken Linda Staafs meriter för att komma ifråga som underrättelsechef ifrågasattes.

Annons

Det har också funnits uppgifter om att Mats Löfving och Linda Staaf haft en relation.

Detta ledde till att Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, i början av 2022 genomförde en så kallad förutredning gällande omständigheterna kring tillsättningen av Staaf 2015.

Någon förundersökning inleddes aldrig då, eftersom det enligt åklagaren inte fanns anledning att anta att brott begåtts. Men den 12 december 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts.

Anledningen var enligt Bengt Åsbäck att nya uppgifter framkommit i anmälningar och media som satte de tidigare kända omständigheterna i ett nytt ljus.

Linda Staaf har i flera intervjuer beskrivit relationen mellan henne och Löfving som "privat men ytlig".

Det har inte varit ett förhållande, det blev aldrig ett förhållande. Det har inte varit ett hemligt förhållande, det har absolut inte varit närstående, har hon sagt till TV4:s Nyhetsmorgon.

• Polisen inleder utredning:

Dagen efter beskedet om förundersökningen gav rikspolischef Anders Thornberg en extern utredare i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Utredaren ska redovisa sina slutsatser senast den 28 februari.

I samma veva meddelade Thornberg att Mats Löfving tills vidare fått andra arbetsuppgifter.

I en skriftlig kommentar till TT i samband med beskedet sade Löfving att han välkomnar en förundersökning så att "alla får de svar som efterfrågas".

Annons

• Staaf kvar på Noa efter nytt beslut:

I januari skulle Linda Staaf ha påbörjat en ny tjänst vid justitiedepartementet, men den 13 december gav Noa-chefen Johan Olsson beskedet att hon blir kvar hos polisen. Vilka arbetsuppgifter Staaf får vid polisen framgent är oklart.

• Löfvings beslut om tjänstevapen granskas:

Mats Löfving fattade 2020 beslut om att Linda Staaf skulle tilldelas ett tjänstevapen. I mitten på december meddelade överåklagare Bengt Åsbäck att det beslutet skulle granskas.

Två instanser inom polisen, utbildningsenheten och ställföreträdande kanslichef vid Noa, sade nej till att ge Staaf ett vapen med hänvisning till att hon saknade nödvändig utbildning.

• Löfving delges misstanke om brott:

Den 24 januari bekräftade Bengt Åsbäck att frågan om tjänstevapnet förts in i förundersökningen som sedan tidigare gällt grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf 2015.

Den 1 februari kom beskedet att Mats Löfving delgivits misstanke om brott. Han misstänks för grovt tjänstefel i samband med tillsättningen 2015 och tjänstefel för beslutet om tjänstevapen 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons