Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är tipsen för bästa norrskensbilderna

Norrskensnätterna fortsätter att sprida ljus i stora delar av landet. Här är tio tips för att fånga det på bild:
Natur • Publicerad 13 februari 2022
Ficklampa och varma kläder – viktigt när man ska fotografera norrsken i vintermörkret. Arkivbild.
Ficklampa och varma kläder – viktigt när man ska fotografera norrsken i vintermörkret. Arkivbild.Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT

1. Norrskensprognosen

Det finns en rad appar och flöden i sociala nätverk där det varslas när norrsken är på gång. Prognoserna är alltid osäkra in i det sista, men ger normalt en fingervisning om när det kan blossa upp.

Annons

2. Extra batterier

Ladda upp extra batterier till kameran och/eller en så kallad powerbank till mobilen. Vinterkyla suger snabbt energin ur batterierna i utrustningen.

3. Stativ

Använd stativ (eller lägg kameran på något som är stilla när du tar dina bilder). Annars riskerar bilderna att bli oskarpa, då det krävs längre exponeringstid än normalt när bilden tas. Fjärrutlösning (eller tidsfördröjning på exponeringen) är också att rekommendera. Det är svårt att få kameran att inte röra sig när du trycker av med fingret.

4. Objektiv

Det blir normalt bättre norrskensbilder ju mer du kan öppna din bländare, det vill säga om du ställer in bländaren på så låga tal som möjligt. Vill du ha med hela norrskenet kan det samtidigt vara bra att använda ett vidvinkelobjektiv.

5. Exponering

Exponeringstiden kan variera, normalt från någon sekund upp till 10–13 sekunder. Har du för lång exponeringstid riskerar du att stjärnorna hinner röra på sig och då ritar de streck i natthimlen på bilden.

6. Manuell fokus

Autofokus fungerar inte så bra i mörkret. Använd i stället manuell fokus och ställ in objektivet på evighetssymbolen. Alternativt kan du fokusera på någon ljuskälla långt bort.

Annons

7. ISO

Lite högre ISO-inställning än normalt på kameran kan hjälpa (cirka 800–1 600). Då suger kamerans sensor åt sig mer ljus. Hur högt ISO-tal du kan ha utan att få besvär med “brus” i bilderna avgörs av hur avancerad sensor du har i kameran.

8. Vitbalans

I många lägen fungerar automatisk vitbalans. Men du kan också använda någon form av nattbildsinställning, om det finns på kameran eller mobilen. Många norrskensfotografer ändrar dock vitbalansen i bilden med att ställa in en exakt nivå i den så kallade Kelvin-skalan. Tumregel: I dagsljus brukar vitbalansen i bilderna bli bra på nivåer i Kelvin-skalan kring 5 200-6 000 K. Tar du bilder där ljuset kommer från en glödlampa kan det bli nödvändigt att justera ned nivån till omkring 3 000 K. Att hitta rätt K-tal för din norrskensbild kan kräva att du testar dig fram på plats.

9. Råformat

Kamerabilder i så kallat råformat (RAW) tar in mer data till bildfilen. Detta ger större möjligheter att finjustera bildens kontrast, exponering och vitbalans i ett bildbehandlingsprogram hemma i datorn. Om du använder detta kan du ägna mer tid åt kompositionen av själva bilden när du är ute och fotograferar.

10. Kläder och ficklampa

Ficklampa eller pannlampa kan vara bra i vintermörkret. Tänk också på att klä dig rätt när det är kallt. När du fotograferar är fingrarna särskilt utsatta, så satsa gärna på bra handskar. Du kan komplettera med någon typ av “handvärmare” i fickan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons