Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är Sveriges nästa rovdjur: "Som älgen"

Natur • Publicerad 8 september 2021
Guldschakal (Canis aureus). Detta exemplar är fotat i Israel. Arkivbild.
Guldschakal (Canis aureus). Detta exemplar är fotat i Israel. Arkivbild.Foto: Photostock-Israel/Science Photo/TT

Guldschakalen kan snart finnas på svensk mark, rapporterar Ekot.

Arten, som hör till familjen hunddjur och ser ut som en korsning mellan varg och räv, har setts i Finland och Nordnorge och finns också i Tyskland och Baltikum. Det är bara en tidsfråga innan guldschakalen dyker upp i Sverige, bedömer Isak Isaksson vid Svenska Naturskyddsföreningen.

Annons

– Om den inte redan har kommit. Den har hört till den europeiska faunan i tusentals år, så den är lika europeisk som älgen eller skogsharen säger Isaksson, till radion.

Det finns farhågor att guldschakalen kan konkurrera ut andra arter, som fjällräven, och att den kan angripa får. Arten är inte önskvärd i Sverige, enligt Naturvårdsverket.

– De exemplar som dyker upp i Sverige kommer vi att försöka skjuta bort, fånga in eller få bort på annat sätt, säger Per Risberg, handläggare vid Naturvårdsverket, till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons