Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är restriktionerna som gäller i Blekinge

Under måndagen kom Region Blekinge ut med information att det införs lokala restriktioner med anledning av coronaviruset i Blekinge.
Flera regioner har redan infört liknande restriktioner, i den här texten kan du läsa vad som gäller i Blekinge.
– Umgås bara med din familj, stanna hemma, res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt, sammanfattar Bengt Wittesjö några av de nya råden.
Blekinge • Publicerad 10 november 2020
Foto: Marcus Palmgren

– Det är skarpa råd. Vi menar verkligen det här, betonade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under tisdagens presskonferens.

Där medverkade även sjukhusdirektör Peter Lilja.

Annons

– Vi vädjar nu till alla. Om kurvan fortsätter gå uppåt så hamnar vi snart i en mycket ansträngd situation inom vården.

Bengt Wittesjö menade att kurvan blir allt brantare. För några veckor sedan stod 30- till 39-åringarna för en stor del av de bekräftat smittade, men nu råder en jämnare åldersfördelning.

– Vi har en ökning nu som vi inte slut slutet av. Bara de senaste veckorna har vi haft 302 nya fall och om detta fortsätter kommer sjukhusvården att drabbas.

Nästan tio procent av alla som testas i Blekinge just nu är positiva, det vill säga har covid-19. Samtidigt görs betydligt fler tester i dag än under våren.

När det gäller de skärpa råden så tror inte Bengt Wittesjö att det påverkar smittkurvan förrän om tre till fyra veckor.

– Vi har en bromssträcka på två veckor och råden gäller fram till den sista november, men det kan givetvis bli aktuellt med en förlängning beroende på hur läget ser ut om några veckor.

Enligt källor till BLT skulle den nya råden för Blekinge presenteras först på torsdag, men Region Blekinge föregick Folkhälsomyndigheten av en anledning.

– Vi har valt att snabba på införandet, eftersom vi ser att behövs. Smittspridningen ökar och likaså belastningen på hälso- och sjukvården. Det finns en risk att testkapaciteten inte räcker till.

Region Blekinges skärpta regionala råd gäller till och med den 30 november, men kan förlängas.

• Umgås endast med de personer som du normalt träffar dagligen, den egna familjen eller personer som du bor tillsammans med. Delta inte i fester, middagar, afterwork eller andra privata tillställningar.

Annons

• Stanna hemma. Res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt. Undantag är resor till och från arbete, studier eller hälso- och sjukvård.

• Arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

• Arbetsgivare uppmanas att erbjuda och underlätta distansarbete och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

• Besök inte köpcentrum, museer, badhus eller gym, där det finns risk för trängsel. Undantag är nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek.

• Besök eller delta inte i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher eller tävlingar. Undantag är dels utövande av professionell idrott, dels idrottsträningar för barn födda år 2005 eller senare. Träna utomhus så långt som det är möjligt.

• Res inte med kollektivtrafik vid tidpunkter då trängsel kan uppstå. Promenera, cykla eller res med egen bil istället.

• Alla verksamheter som tar emot kunder eller besökare uppmanas att minimera antalet personer som samtidigt är på plats, anpassa öppettider och erbjuda digitala alternativ till ett fysiskt besök.

Skolundervisning omfattas inte av dessa råd.

Jesper VighagenSkicka e-post
Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons