Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Knivrån mot tonåring i Kristianstad. Två till sjukhus efter brand i Malmö.

Skåne

En pojke i tonåren ska ha blivit hotad och rånad av tre okända personer i centrala Kristianstad på lördagskvällen.

– De har tagit hans simkort till mobilen och hotat honom med kniv så att han tog ut pengar ur bankomaten som de sedan tillgrep, säger Ingela Hessbo, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Tidigt på söndagsmorgonen är ingen person gripen eller utpekad som misstänkt.

– Vi ska gå igenom övervakningskameror och förhoppningsvis få fram något, säger Hessbo.

Pojken ska inte ha blivit fysiskt skadad vid händelsen.

– Men han blev självklart rädd, säger Ingela Hessbo.

Två personer har förts till sjukhus i samband med bränder i ett bostadshus i Malmö, rapporterar Aftonbladet. Larmet kom vid 23 på lördagskvällen.

– Det var en fullt utvecklad brand i en av lägenheterna och en separat brand i trapphuset. Våra rökdykare har rapporterat att de kände doften av brandfarlig vätska, säger räddningstjänstens Torbjörn Krokström till tidningen.

Personerna som fördes till sjukhus uppges ha andats in rök och båda bränder är släckta.

– Vi tittar på möjligheten att branden eventuellt kan vara anlagd. Normalt sett börjar det ju inte bara brinna i en trappuppgång, säger polisens presstalesperson Patric Fors. (TT)

De två skadade är flickor i 15- till 18-årsåldern, enligt Region Skåne som uppger att de fått lindriga skador.

Sverige

Polis och räddningstjänst ryckte under natten ut till två bränder i Västerås kommun. Larmet om den första branden, i en pizzeria, kom vid 00.20. Knappt en timma senare larmades det om ytterligare en brand, i en fabrikslokal cirka två mil från den första.

– Ingen person har skadats vad vi vet i nuläget, säger Torsten Hemlin vid polisen.

Det för tidigt att säga hur bränderna har startat eller om de har något samband med varandra. Polisen utreder båda händelserna som misstänkta mordbränder. (TT)

Världen

Minst elva personer har dödats och femton saknas sedan tyfonen Hagibis dragit in över Japan.

Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över, och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Minst 124 personer har skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera, däribland boende vid Chikumafloden. (TT)

En byggnadsarbetare omkom, tre saknas och närmare 18 skadades i samband med att ett hotell som är under uppbyggnad kollapsade i amerikanska New Orleans.

Hotellet tillhör kedjan Hard Rock och Timothy McConnell, brandkårschef i staden, uppger att det var de åtta till tio översta våningarna som rasade.

– Det är en mycket farlig situation och byggnaden är fortsatt instabil. Mer av byggnaden kan komma att rasa samman, säger han.

Flera närliggande byggnader har evakuerats. Det är oklart vad som orsakade olyckan. (TT)