unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand i källare i hus i Ramdala.
Annars en lugn natt i Blekinge.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Strax efter klockan 23 kom det in ett larm om en brand i ett hus i Ramdala. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen.

Det hade brunnit i källaren. Branden kunde släckas innan elden hann sprida sig.

Inga personskador rapporterades från platsen.

Sverige

En man och en kvinna fördes till sjukhus efter att ha misshandlats i en ort utanför Motala.

Polisen larmades till platsen vid 01.30 och kunde där gripa en man i 40-årsåldern som misstänks ha misshandlat offren som är i samma ålder.

– Mig veterligen har de inte fått några allvarligare skador men de har fått uppsöka sjukvården, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland. (TT)

I stället för att bli en lösning på klimatkrisen kan elbilarna bidra till nya miljöproblem. Det visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Enligt granskningen riskerar satsningen på elbilar att skapa andra miljöproblem eftersom det går åt mycket mer så kallade jordartsmetaller än i bensinbilar. Dessa metaller orsakar sedan svåra föroreningar där de bryts och 90 procent av dem riskerar att förorena dricksvattentäkter som försörjer miljontals människor med vatten. Slagg från jordartsmetaller innehåller bland annat det radioaktiva ämnet torium vilket kan orsaka cancer.

I dag bryts 85 procent av jordartsmetallerna i Kina, och enligt Ekots källor visar flera vetenskapliga rapporter på allvarliga miljöproblem i de flesta gruvor som bryter jordartsmetaller i Kina. Något som regeringen tystar ner, enligt Ekot. (TT)

Världen

Det ska bli dyrare att röka i Danmark. Landets regering vill höja priset på ett paket cigaretter med en tia till 50 danska kronor. Det motsvarar drygt 70 svenska kronor i dagens växelkurs.

Den socialdemokratiska regeringen föreslår prishöjningar i två steg, med fem kronor nästa år och ytterligare en femma 2021, skriver Avisen Danmark. Syftet är att avskräcka unga från att börja röka. Andra förslag i samma paket är neutrala förpackningar som ska hållas dolda i butikerna, skärpt kontroll av åldersgränsen 18 år och stopp för söta smaker på e-cigaretter. (TT)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett rasistiskt foto taget för 18 år sedan.

Det är tidskriften Time Magazine som har kommit över en bild från den skola där Trudeau arbetade som lärare 2001. Bilden är tagen under en skolfest med maskeradtemat "Tusen och en natt". På bilden syns Trudeau iklädd turban och arabiskinspirerade kläder och hans ansikte och händer är sminkade mörka.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau som är mitt uppe i en återvalskampanj.

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre, tillägger han. (TT)

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man död efter skottlossning i Västerås.

Arkivbild.

Sölvesborg

Sölvesborg: Parkerad bil började brinna

Räddningstjänsten fick släcka bilbrand i Sandbäck.

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Sport

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Mörrum föll mot Tingsryd – tändvätskan är levererad

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Blekinge

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Skyddsjägaren: ”Vi kommer att skjuta runt 30-40 grisar”

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

Näringsliv

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

”Det här är den bästa dagen”