Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge.
Krock mellan moped och bil i Sjöbo kommun.
Publicerad 24 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Tidigt på onsdagsmorgonen kom larm om en trafikolycka väster om Äsperöd. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen på Vanstadskogsväg.

Annons

– Det är en kollision mellan en personbil och en moped, säger Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm.

Larmet kom klockan 04.35. Mopeden uppges vara stulen tidigare under natten.

– En moped med tre personer på körde in i en parkerad bil. Två av dessa är nu förda till sjukhus med ambulans, säger Nilsson senare.

Ingen av dem ska vara allvarligt skadad, enligt polisen i Ystad. Polisen gör anmälan om tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Sverige

En färgaffär i Norrtälje kommun står i lågor, uppger räddningstjänsten.

– Det är rökigt i lokalen och just nu är hela byggnaden övertänd och håller på att rasa in, säger Erik Westring, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har skickats ut och alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten bedömer inte spridningsrisken som särskilt stor.

– Det är väldigt mycket rökutveckling och det är färger och plast som brinner vilket inte gör det lämpligt att vistas i närheten, säger Erik Westring.

Enligt P4 Stockholm bedömer räddningstjänsten risken för personskador vid själva branden som liten eftersom ingen bor i närheten av butiken. Ett trettiotal brandmän är på plats. (TT)

Annons

Sjukvården i Göteborg lider brist på blod. En av anledningarna är den senaste tidens allvarliga knivskärningar i staden.

– Det innebär enorma belastningar för oss på blodcentralen, säger Stefan Jakobsson, enhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhusets blodverksamhet, till P4 Väst.

Sjukvården vädjar om att fler ska komma in och lämna blod.

Den senaste veckan har två personer dött efter att ha blivit knivhuggna i Göteborg. (TT)

En man i 60-årsåldern omkom efter att hans motorcykel krockat med en personbil norr om Åtvidaberg.

– Man fick påbörja HLR (hjärt-lungräddning) på platsen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Två personer färdades i bilen, men de ska enligt räddningstjänsten ha klarat sig oskadda. (TT)

Världen

De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd – däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike och Storbritannien – riktade på tisdagen en skarpt formulerad protest mot den israeliska rivningen av palestinska hem söder om Jerusalem som inleddes i går.

"Förutom under de mest exceptionella omständigheter strider rivningar på ockuperade territorier mot internationell humanitär rätt och säkerhetsrådets resolutioner", slog EU-länderna fast, och tillade att rivningarna "orsakar lidande för vanliga palestinier" samt "skapar ett prejudikat som direkt äventyrar tvåstatslösningen".

Annons

Israel meddelade samtidigt att landet fullbordat rivningen av totalt tolv palestinska hus. Enligt Israel är byggnaderna olagliga då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken. Palestinier anser i sin tur att rivningarna är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

Tidigare har även FN, EU och Arabförbundet kritiserat rivningarna. (TT)

Flera militära mål i Daraa-provinsen i södra Syrien har angripits av Israel, uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att anfallet "troligen" har utförts av Israel, och att ett ej preciserat antal personer har dödats i anfallet.

Även militära mål i al-Qunaytra (Quneitra), inte långt från Golanhöjderna, ska ha angripits. (TT)

Singapore har beslagtagit 8,8 ton elfenben, vilket är det största beslaget någonsin i staten, uppger BBC.

Enligt myndigheterna kommer elfenbenet från nära 300 elefanter och de beslagtagna illegala varorna uppskattas till nästan 13 miljoner dollar, motsvarande 123 miljoner kronor.

I samma tillslag hittade tullmyndigheterna även 11,9 ton fjäll från den utrotningshotade myrkotten.

Den illegala lasten hittades i containrar som var på väg från Kongo-Kinshasa till Vietnam, efter tips från den kinesiska tullen. Myndigheterna uppger att den konfiskerade lasten ska förstöras.

Sammanlagt har tullen i Singapore beslagtagit 37,5 ton fjäll från myrkottar bara sedan april. Trots skydd och förbud pågår en omfattande illegal handel med myrkottar, vars fjäll i Kina och andra asiatiska länder tros ha medicinska egenskaper. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons