Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En älgolycka utan personskador på E22 vid Jämjö.

Bilbrand i Hässleholm och misstänkt detonation i Eslöv.

Skåne

Räddningstjänsten ryckte ut och släckte en bilbrand i sydöstra Hässleholm på natten till måndagen.

Larmet om branden kom klockan 03.14. Bilen var övertänd när räddningstjänsten kom fram.

Bilen, som ska ha stått parkerad enligt polisens presstalesperson, brann vid riksväg 23 i höjd med Röingegården.

Branden spred sig inte vidare till något annat, enligt räddningstjänsten. Ingen person ska ha skadats fysiskt.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

En bil började brinna på en uppfart till en bostad i Eslöv, meddelar polisen. Branden ska ha föregåtts av en hög smäll.

– Både vi och räddningstjänsten noterar stora skador på fordonet och krossade rutor på villan. Platsen är nu avspärrad och vi väntar på bombskyddstekniker som ska säkra området, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Ingen person rapporteras vara skadad. Polisen vill inte kommentera om någon varit hemma vid tillfället eller vad som kan ha legat bakom händelsen. Rickard Lundqvist tycker inte att man behöver vara orolig om man bor i området.

– Vi ser ingen konkret risk. Polisen är på plats och har tagit till avspärrningar som ska vara tillräckliga, säger han. (TT)

Sverige

Någon eller några personer har kört ett fordon in genom en av infarterna till en galleria i Norrköping. Enligt räddningstjänsten rör det sig om en man som kört in i en guldsmedsaffär.

Efteråt har fordonet satts i brand och både räddningstjänst och polis larmades till platsen vid halv tre på natten. Polisen vet ännu inte om något är stulet, men utreder misstänkt grov stöld och mordbrand.

– Utifrån hur det ser ut på plats så kan man misstänka stöld. Men det bör bli en inventering innan vi vet, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen i region Öst, till TT.

I gallerian finns både klädbutiker och en guldsmedsaffär, så vid en stöld kan det röra sig om stora belopp, resonerar polisen. Platsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning och polisen genomför också andra utredningsåtgärder.

– Vi har ingen som är skäligen misstänkt, men vi har ett par intressanta personer som vi avser att hålla förhör med, säger Mikael Ehne. (TT)

Efter midnatt fick polisen i Timrå in flera samtal om en misstänkt skottlossning.

Polisen har spärrat av ett område där man konstaterat skador som ser ut att vara skotthål på en byggnad. En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts.

En teknisk undersökning ska göras på platsen och polisen jobbar också med att säkra spår och förhöra personer som kan ha sett eller hört något. (TT)

En man har gripits misstänkt för att ha mördat en kvinna i Ockelbo.

Polisen larmades 00.38 till en adress där kvinnan hittades livlös. Hon fördes till sjukhus i ambulans där hon konstaterades avliden.

Mannen greps på platsen och polisen utreder just nu det misstänkta brottet. (TT)

Hela Gotland drabbades av ett strömavbrott under natten till måndagen, enligt Gotlands energi. Strömmen var tillbaka klockan 05.45, enligt elbolaget.

Ön har haft återkommande problem kring strömförsörjningen. Senast i lördags blev gotlänningarna av med strömmen efter ett blixtnedslag i närheten av Västervik. (TT)

Världen

Indien skulle bli det fjärde landet i världen att landa en farkost på månen.

Men med bara timmen kvar till uppskjutningen fick projektet ställas in efter tekniska problem.

"Ett tekniskt hinder observerades i uppskjutningsfarkosten vid T minus 56 minuter", skriver den indiska rymdstyrelsen Isro på Twitter.

Rymdfarkosten Chandrayaan-2:s planerade uppskjutning till månen skjuts därmed på framtiden.

"Som en säkerhetsåtgärd och ytterligare försiktighet har uppskjutningen av Chandrayaan-2 blåsts av för i dag. Ett uppdaterat skjutningsdatum kommer att presenteras senare", skriver Isro. (TT)

Den amerikanska tull- och invandringsmyndigheten ICE har inlett sina aviserade tillslag mot immigranter i tio städer.

– Vi genomför riktade insatser mot specifika individer som fått sin chans i domstol och har beordrats att förflyttas, säger ICE chef Matt Albence till tv-kanalen Fox News.

Under söndagskvällen rapporterade människorättsorganisationer dock enbart om små tillslag, jämfört med vad de på förhand befarat. (TT)

Minst en person har dött och hundratals har evakuerats efter söndagens jordskalv i närheten av ögruppen Moluckerna i Indonesien.

Runt 160 hus kollapsade på ön Halmahera.

Jordskalvet med magnituden 7,3 inträffade på en mils djup, 165 kilometer sydöst om staden Ternate, som ligger på Norra Moluckernas huvudö Ternateön.

Ingen tsunamivarning utfärdades. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.