Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 4 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Tre män har anhållits för att ha försökt köra på en polis i Fittja centrum på onsdagskvällen, skriver Expressen.

Annons

Polisen skulle stoppa en bil och en polis gick ut och gjorde stopptecken. Då gasade föraren på och försökte köra på honom, säger Anders Lantz, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i södra Stockholm till Expressen.

Polisen han dock hoppa undan, och klarade sig oskadd.

Bilen körde iväg från platsen, och polisen körde efter. En bit från Fittja centrum kunde bilen stoppas och personerna i bilen greps och anhölls, eftersom det inte gick att utröna vem av dem som kört bilen. (TT)

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ska granska 5 300 av de totalt 18 000 platser som utsattes för hälsofarligt brandskum vid släckinsatser mellan 1998 och 2015, enligt Sveriges Radio Ekot.

Sedan 2016 avråder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) all användning av släckskum för att det innehåller hälsofarliga ämnen som kan riskera att förorena grundvattnet. Trots det används årligen 50 000 liter med så kallat PFAS. Hur ofta det används varierar mellan regionerna i landet.

Föroreningar i dricksvatten har upptäckts på flera håll i landet. Inte minst i närheten av brandövningsplatser. 2016 beräknade Naturvårdsverket att omkring 300 000 svenskar kan ha exponerats för PFAS över gränsvärdena genom dricksvattnet. Den siffran väntas stiga.

SGU:s riskbedömningar kommer att redovisas i november.

– Jag kan inte utesluta att man hittar nya platser där det finns anledning att provta vattnet, säger Lars Rosenqvist, hydrogeolog på SGU, till Ekot. (TT)

Annons

Sveriges finaldrömmar krossade - föll i superrysare mot Nederländerna.

Det höll i nästan 100 minuter – men i förlängningen tog Sveriges gulddröm slut.

Jackie Groenen satte 1–0 och skickade Nederländerna till VM-final.

För Sverige väntar bronsmatch mot England i Nice.

– Det är en jäkla skillnad på att sluta trea eller fyra så vi ska se till att knipa bronset nu, säger Nilla Fischer till TV4. (TT)

Under Almedalsveckan har polisen upprättat fyra anmälningar om misstänkta brott. Det är något färre än förra året.

Två av anmälningarna gäller hets mot folkgrupp, brott som misstänks ha begåtts vid folksamlingar den 1 och 2 juli. Polisen har lämnat över de ärendena till åklagare för bedömningar.

I ett fall misstänker polisen att en allmän sammankomst ägt rum utan tillstånd, den 2 juli. I det fjärde fallet blev en av polisens uppsatta kameror förstörd. En person som misstänks för egenmäktigt förfarande har släppts efter förhör.

I ett fall blev polisen kontaktad av en person som trodde sig ha fått sitt tält förstört. Övervakningsfilmer kunde dock visa att tältet tagit stryk av vädret och inget annat. (TT)

Annons

Världen

26 personer har omkommit i samband med en båtolycka utanför Honduras karibiska kust, uppger landets militär.

Enligt militärens talesperson var det en hummerfiskebåt som kapsejsade i svåra väderförhållanden nära Puerto Lempira i sydöstra delen av landet. 47 personer räddades när båten sjönk.

Många fiskebåtar rör sig i området då säsongen för hummerfiske nyligen dragit i gång. Tidigare under onsdagen kapsejsade en annan båt, då lyckades man rädda samtliga personer ombord. Enligt uppgifter räddades över 40 personer från båten som bara hade kapacitet för 31 personer ombord.

Myndigheterna har tidigare dragit in tillstånd för båtar när deras ägare tar ombord för många personer. (TT)

Minst fem personer har omkommit och ytterligare tre saknas efter kraftiga skyfall i Haitis huvudstad Porte-au-Prince, uppger myndigheterna.

"Osäkra väderförhållanden råder i Karibien, och regn- och åskoväder kan drabba landet de kommande två dagarna", säger landets myndighet för krishantering i ett uttalande.

Skyfall orsakar ofta relativt stor skada i Haiti, bland annat på grund av undermåliga dräneringssystem. Och varje år förbereder sig landet för potentiella katastrofer under orkansäsongen, som löper från början av juni till slutet av november. (TT)

Annons

Minst sex personer har omkommit och uppemot 200 skadats då en tornado drabbade provinsen Liaoning i norra Kina.

Enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV har nära 10 000 personer drabbats av ovädret.

Landets meteorologiska institut säger att klimatförändringar kan ligga bakom flera extrema väderhändelser i år. Det har regnat rekordmycket på flera håll i landet och omkring 40 väderstationer har i år registrerat de högsta temperaturerna någonsin.

I provinsen Hebei i norra Kina har man utfärdat en vädervarning då man räknar med temperaturer på över 40 grader. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons