Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Kraftig brand i fyravåningshus i Malmö.
Publicerad 14 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Det brinner i ett fyravåningshus i Hästhagen i centrala Malmö. Kraftiga lågor slog ut från taket under natten och på morgonen pågick fortfarande släckningsarbetet.

Annons

– Det brinner fortfarande och som prognosen ser ut så kommer vi vara där hela dagen, säger Christer Ängehov, regional räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

Enheter från räddningstjänst i hela Skåne är på plats och huset har under natten evakuerats på samtliga boende. Det finns inga uppgifter om skadade.

Larmet kom klockan 00:42. Branden ska ha startat på vinden och vid 04-tiden brann det enligt tidningen i hela fastighetens tak. Skadorna på huset och lägenheterna är stora.

– I nuläget har vi lyckats hålla begränsningslinjerna för branden, men det är stor skada på huset och tyvärr väldigt många som drabbas av detta, säger Christer Ängehov till Sydsvenskan. (TT)

Tidigt på fredagsmorgonen ska järnvägsbommar vara ur funktion på två ställen vid Valje mellan Bromölla och Sölvesborg.

Felet ska ha inträffat vid klockan 06.15, enligt Trafikverket, och gäller väg 2078 och 2085. Personal har skickats till korsningarna för att fixa till felen.

Vid klockan 07.30 meddelar Trafikverket att bommarna fungerar igen.

Sverige

En kvinna i 50-årsåldern har avlidit efter att ha skadats i en villabrand utanför Piteå.

Räddningstjänst, ambulans och polis kallades sent på torsdagen till branden i Arnemark. När de kom fram befann sig en person i bostaden. Kvinnan fördes ut ur huset av rökdykare och fördes till sjukhus med ambulans, men hennes liv gick inte att rädda.

Annons

– Orsaken till branden är inte fastställd. Vi har spärrat av platsen för fortsatt utredning, säger Sofie Odnäs, befäl vid polisen i Västernorrland.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Branden är under kontroll, men huset uppges vara totalförstört.

Utöver kvinnan befann sig en person i huset vid brandtillfället. Han har förts till sjukhus efter att ha inandats rök. (TT)

En större detonation inträffade vid 03-tiden i Södertälje. Smällen inträffade vid en lokal som ligger i anslutning till en kyrka, men exakt vad som smällt är oklart.

– Vi vet att någonting har detonerat, det är det enda vi med säkerhet vet, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, vid 04.20.

– Men det var en tillräckligt hög smäll för att folk som bott flera hundra meter därifrån ska ha väckts av den.

Nationella bombskyddet har kallats in och undersöker de materiella skadorna.

TT: Är det någon som har skadats vid smällen?

– Inte vad vi känner till. Ingen har i alla fall gett sig till känna.

Polisen har hört vittnen på plats och satt upp avspärrningar på några hundratals meters håll. En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättad. (TT)

Annons

Världen

Ryssland reagerar starkt på nyheten att USA ska öka sin militära närvaro i Polen.

Ledamöter i parlamentet, duman, menar att beslutet kommer att tvinga Ryssland till vedergällningar, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vid en eventuell konflikt, Gud förbjude, skulle Polen bli ett tydligt mål för en hämndattack om någon attackerade oss, säger Vladimir Dzjabarov, ställföreträdande ordförande i utrikesutskottet.

Parlamentariker uttrycker även oro för amerikanska drönare och deras kapacitet att ha kärnvapen.

President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov är försiktigare i sina kommentarer.

– Rysslands militär följer noga dessa utspel, analyserar informationen och gör vad som krävs för att dylika åtgärder på intet sätt hotar den ryska federationens säkerhet, säger han.

USA och Polen meddelade under torsdagen att samarbetet ska utvidgas och att bland annat antalet amerikanska soldater som är stationerade i Polen ska utökas. En ny militärbas ska hysa 1 000 militärer, något som Warszawa sägs ha efterfrågat för att avskräcka Ryssland från möjlig militär aggression. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons