Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt mordbrand när snickeribyggnad förstördes hos företaget XL-Bygg.

Blekinge

En kraftig brand bröt ut i Byggvaruhuset XL:s lokaler i Jämjö i Karlskrona kommun på fredagskvällen. Polisen misstänker mordbrand.

Ingen person ska ha skadats.

– Det är under kontroll nu och vi har lämnat. Deltidsstationen i Jämjö kommer att vara kvar för eftersläckning, säger Paul Birgersson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Karlskrona, strax efter midnatt.

Inledningsvis är det oklart varför det börjat brinna.

– Vi har lyckats begränsa det till snickeribyggnaden, så det är snickeriet de förlorat, säger Birgersson.

Ingen person är misstänkt tidigt på lördagsmorgonen.

Skåne

En man greps på bar gärning när han gjort inbrott i en villa vid Rosmarinstigen i Åhus.

Det var vid 03-tiden på natten till lördagen som inbrottslarmet gick.

– När patrullen kommer dit är han kvar i huset. Vi fick larmet och grep honom inom tio minuter, säger Martin Larsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha flytt genom ett fönster när polis kom till platsen. Han kunde gripas i trädgården och anhölls senare. Brottsrubriceringen är grov stöld.

Det är oklart hur mannen tog sig in.

– Det är ingen given ingångsväg och vi har inte lyckats få tag i målsägarna än, säger Larsson klockan 05.30 på lördagsmorgonen.

Sverige

En man i 30-årsåldern knivhöggs på fredagskvällen i Sandviken.

Mannen larmade själv polis vid 19.30-tiden och anmälde att han blivit knivhuggen. Han fördes till sjukhus men ska inte vara livshotande skadad. Händelsen är rubricerad grov misshandel. Övriga omständigheter kring misshandeln är ännu oklara och ingen gärningsman är gripen..

– Ingen är frihetsberövad i nuläget, säger Andreas Örth, RLC-befäl vid polisregion Mitt. (TT)

Världen

Fyra personer har dödats och sju har skadats i nordöstra Angola. Dödsfallen kopplas till ett polistillslag mot personer som misstänks för diamantsmuggling.

Tre av dem dödades med machetes och en sköts till döds, rapporterar tv-kanalen TPA.

Runt 800 personer som beskrivs som olagliga invandrare har gripits av polis, som beslagtog runt 3 000 diamanter, 150 fordon och över 80 000 dollar i kontanter. (TT)

EU-domstolen kommer inte att granska den omstridda gymnasielagen som innebär att ensamkommande som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de studerar.

Det betyder att ingen juridisk instans kan stoppa lagen som trädde i kraft i juli i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot. (TT)

Närmare 1 000 personer har tvingats lämna sina hem vid Costa Ricas Stillahavskust på grund av översvämningar som orsakats av de kraftiga regn som började i torsdags.

Landets myndigheter har förberett 16 härbärgen för de 989 personer som hittills drabbats. Siffran väntas stiga eftersom väderprognoserna förutspår fortsatt nederbörd.

En man dödades tidigt på fredagen enligt lokala medier när ett träd föll över hans hem, men den uppgiften har inte bekräftats av myndigheterna.

Landets vägmyndighet meddelar att personal har skickats ut för att röja efter jordskred som blockerat vägar i stora delar av landet.

Grannlandet Nicaragua har utfärdat varningar på grund av kraftiga regn som drabbat landet. (TT)