Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är budgetnyheterna som fyller på din plånbok

Lite mer i pension för vissa, och så några kronor mer till barnfamiljer med bostadsbidrag. Regeringens vårproposition innehåller relativt få privatekonomiska nyheter, men några plånboksförslag finns med.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2022
Nu kommer vårpropositionen. Arkivbild.
Nu kommer vårpropositionen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På tisdag kommer regeringens vårproposition. I den finns några budgetnyheter i ändringsbudgeten som hittills offentliggjorts, men det kan komma fler när väl förslaget läggs fram. Dessutom har regeringen tagit fram kompensationsförslag för både bilåkare och elkunder, men dessa finns inte med här utan presenteras för sig.

De förslag som presenteras nu rör barnfamiljer, pensionärer och elbilsköpare, samt de som funderar på att renovera sitt hus och göra det energieffektivt.

För de svagaste

Annons

– Budgetförslagen är tudelade, dels siktar man på dem som är svagast, dels på dem med lite bättre ekonomi, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, tror att det extra bidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag kan få betydelse nu när allt snabbt blir så mycket dyrare. Bidraget är tillfälligt, och gäller mellan juli och december i år. Uppskattningsvis 124 000 hushåll har bostadsbidrag, och skulle kunna få del av extrapengarna.

– De som har maximalt bostadsbidrag kan få 1 325 kronor mer per månad. Det är för att stötta de sämst ställda barnfamiljerna som har det tufft när priserna stiger, säger Sharon Lavie.

Pensionärer med låg pension är också en grupp som regeringen vill satsa på. Nu skapas ännu ett tillägg, som ska kunna ge upp till en skattefri tusenlapp mer i plånboken, förklarar Shoka Åhrman. Men det ges inte till alla pensionärer.

– Det är de med inkomster mellan 11 846 kronor och 14 346 kronor per månad som kan få det, säger Sharon Lavie.

Framför allt är det kvinnor som kommer i fråga, eftersom kvinnor har lägre pensioner än männen.

– I genomsnitt kommer de här pensionärerna att få 750 kronor i månaden, säger Shoka Åhrman.

För dem med lite mer pengar och som har råd att satsa på en ny elbil kommer 3,9 miljarder kronor att avsättas för elbilskompensation. Den som köper en ny elbil kan få 70 000 kronor i klimatbonus.

– Det är ingen ökning, bara mer pengar tillförs, säger Sharon Lavie.

– Det gör att fler elbilar kommer ut på marknaden, och då kommer också en andrahandsmarknad som gör att även de med sämre ekonomi kan köpa elbil på sikt, säger Shoka Åhrman,

Annons

En annan budgetnyhet, som syftar till att skynda på den gröna omställningen, är kompetenslyftet för att renovera småhus till bättre energieffektivitet. Det är inga pengar direkt i näven, utan kompetenshöjande insatser för bland annat småhusägare, energirådgivare och entreprenörsföretag.

Lantbrukare får sänkt dieselskatt

– Det kan ha långsiktiga effekter, särskilt ihop med rot-avdrag, säger Shoka Åhrman.

De med sjuk- och aktivitetsersättning föreslås nu också få sänkt skatt.

– Det är en skattereduktion som tar bort skillnaden mellan dem som jobbar och dem som har sjuk- och aktivitetsersättning. Den kan ge 1 130 kronor per år. Det duttas en del i budgeten, det är inga stora reformer, men det ger litegrann, säger Sharon Lavie.

En annan budgetnyhet, som inte har direkt bäring på privatpersoner, är stödet till lantbrukare som innebär att dieselskatten sänks. Det ger inte några pengar till hushållen direkt, men möjligen kan prisökningarna på mat hållas nere, konstaterar de.

Kanske går inte alla förslagen igenom Riksdagen. Även om många vill ge både pensionärer och barnfamiljer mer pengar så kanske inte just de här förslagen är de som alla partier gillar.

Utanför budgetförslagen som presenteras nu finns också ett nytt system för reseavdrag och förslaget för stöd till förstagångsköpare av bostäder.

Fakta: Några budgetnyheter i samband med vårpropositionen

Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer i form av ett tillägg, max 1 325 kronor per månad

Garantitillägg för pensionärer med låga inkomster, max 1 000 kronor i månaden.

Påfyllnad av klimatbonusen för inköp av klimatbonusbilar, samma belopp som tidigare, 70 000 kronor.

Kompetenslyft för energieffektiv renovering av småhus

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons