Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Halv miljon polacker i protest mot regeringen

Polska demonstranter fyllde gatorna i centrala Warszawa på söndagen.
– Stadshuset uppskattar antalet demonstranter till 500 000 nu, säger arrangörernas talesperson Jan Grabiec.
Polen • Publicerad 4 juni 2023
Uppskattningsvis en halv miljon demonstranter protesterade mot regeringen i polska huvudstaden Warszawa på söndagen.
Uppskattningsvis en halv miljon demonstranter protesterade mot regeringen i polska huvudstaden Warszawa på söndagen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Polens tidigare president, fackföreningskämpen Lech Walesa (till vänster), som ledde landets första demokratiskt valda regering gick i spetsen för söndagens demonstration tillsammans med oppositionens ledare, den tidigare premiärministern Donald Tusk.
Polens tidigare president, fackföreningskämpen Lech Walesa (till vänster), som ledde landets första demokratiskt valda regering gick i spetsen för söndagens demonstration tillsammans med oppositionens ledare, den tidigare premiärministern Donald Tusk.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Enligt de politiskt oppositionella arrangörerna är protesten den största regeringskritiska demonstrationen i landet sedan kommunismens fall för snart 35 år sedan år sedan.

Lech Walesa, som blev landets första demokratisk valda president 1990 och ledde kampen mot kommunismen, gick i spetsen för marschen.

Annons

Människor har rest från hela landet efter att den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uppmanat till protester mot "de höga levnadskostnaderna, bedrägeri och lögner, och för demokrati, fria val och EU ". Tusk leder oppositionspartiet Medborgarplattformen.

Och fler ledare för oppositionsledare följde Tusks uppmaning och uppmuntrade sina anhängare att gå med i marschen mot det styrande nationalkonservativa Lag och rättvisa som leds av Jaroslaw Kaczyński.

Demonstranterna bär plakat med budskap som "Nu räcker det" och "Nej till auktoritärt Polen" och anklagar det styrande partiet för orimliga priser.

När Tusk talade till folkmassan sade han att oppositionens roll är av "jämförbar betydelse" med den på 1980-talet mot kommunismen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons