Nyheter

Hälften av kommunernas badplatser inte tillgängliga

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Staffan Lindbom

Var sjätte kommun i landet har ingen badplats som är tillgänglig för personer med olika funktionsvariationer. Det visar Tillgänglighetsbarometern för 2019 som omsorgsföretaget Humana har tagit fram tillsammans med SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. I en enkät som sänts ut till landets alla kommuner har de bland annat ställt frågor om tillgängligheten på badplatser och idrottsanläggningar för personer som använder rullstol.

I Blekinge har fyra kommuner svarat att mellan 1 och 49 procent av kommunens badplatser är tillgängliga för personer med olika funktionsvariationer. Karlshamn har inte svarat på enkäten.

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana i ett pressmeddelande.

Bättre ser det dock ut för tillgängligheten på idrottsanläggningar och simhallar. Där svarar två av fyra kommuner i Blekinge att 75-100% av anläggningarna är tillgängliga.

När Humana rankat kommunerna utifrån enkätsvaren hamnar Sölvesborg på en 24:e plats i landet och är den mest tillgängliga kommunen i Blekinge. Borås är den kommun som är mest tillgänglig i landet 2019.

fakta

Hur stor andel av de badplatser som din kommun ansvarar för är tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol?

Karlskrona 1-49%

Olofström 1-49%

Ronneby 1-49%

Sölvesborg 1-49%

Hur stor andel av din kommuns idrottsanläggningar och simhallar är tillgängliga och användbara för rullstolsburna?

Karlskrona 75-100%

Olofström 50-74%

Ronneby 1-49%

Sölvesborg 75-100%

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.