Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hackerattack drabbar BBC och USA-myndigheter

Flera amerikanska myndigheter, liksom brittiska BBC och brittiska företag som British Airways och Boots, har drabbats av en hackerattack som enligt USA har sitt ursprung i Ryssland.
USA • Publicerad 16 juni 2023
Jen Easterly vid USA:s cybersäkerhetsmyndighet, som ligger under departementet för inrikes säkerhet. Arkivbild.
Jen Easterly vid USA:s cybersäkerhetsmyndighet, som ligger under departementet för inrikes säkerhet. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Gärningspersonerna har använt en sårbarhet i fildelningsprogrammet Moveit, som används för att dela känslig information.

Hackersyndikatet Cl0p har tagit på sig skulden och hotar på ljusskygga darknet med att radera eller publicera känsliga uppgifter om lösensumma inte betalas.

Annons

I Louisiana har en fordonsmyndighet drabbats, och man uppmanar körkortsinnehavare och de som har fordon registrerade att spärra sina kreditkort då deras namn, adresser, födelsedata och socialförsäkringsnummer antagligen läckt.

Enligt USA verkar attacken inte ha varit särskilt välplanerad, utan man tror mer på att hackarna varit opportunistiska.

– De här intrången verkar inte ha utnyttjats för att få en bredare tillgång i de system man riktat in sig på, eller för att stjäla information av särskilt högt värde, säger Jen Easterly, chef för USA:s cybersäkerhetsmyndighet.

BBC, som rapporterade om attacken redan den 5 juni, uppger att anställda informerats om att deras personuppgifter stulits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons