Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Guatemalas pressfrihet utsatt för hot

Journalister i Guatemala har genomfört omfattande demonstrationer för att värna om pressfriheten i landet. Protesterna utlöstes av att en domare beslutat att inleda förundersökningar av flera reportrar på begäran av åklagare.
Guatemala • Publicerad 4 mars 2023
Journalister demonstrerar för pressfrihet i Guatemala city.
Journalister demonstrerar för pressfrihet i Guatemala city.Foto: Wilder Lopez/AP/TT

Domslutet gäller både reportrar och en kolumnist på tidningen El Periódico som rapporterat om korruption inom statsledningen.

Dessutom inleds en förundersökning av El Periódicos grundare, José Rubén Zamora, som anklagas för att ha försökt hindra rättvisan i ett fall som rör misstankar om pengatvätt. Zamora har redan hållits fängslad i åtta månader i brottsutredningen.

Annons

Publicisten Zamora har gjort sig känd som en uttalad kritiker av maktmissbruk och korruption i Guatemala.

Journalistkåren i den centralamerikanska republiken anser att utredningarna är försök att kringskära yttrandefriheten. "Vi tystas inte" och "Utan journalistik – ingen demokrati", stod det på demonstranternas banderoller.

USA:s utrikesdepartement kommenterar utvecklingen i Guatemala i varnande ordalag:

"Vi uppmanar rättssystemet i Guatemala att undvika att kriminalisera oberoende journalister och i stället stödja fri journalistik", skriver UD i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons