Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grundprinciper för e-kronan börjar klarna

En e-krona ska vara enkel och billig att använda, helst gratis. Och den ska funka bra ihop med andra betalningsmedel, främja konkurrens och bidra till innovation.
Så ser några av principerna och egenskaperna ut som Riksbanken och sex andra centralbanker enats om när det gäller framtida digitala centralbanksvalutor.
Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2020
Första vice riksbankschef Cecilia Skingsley ser en möjlig svensk e-krona som ett komplement till befintliga och privata betalningsmedel. ArkivbildFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Uthållighet och säkerhet är två andra ledord för en framtida digital centralbanksvaluta, enligt en rapport från de sju centralbankerna och deras samarbetsorganisation BIS.

”En digital centralbankspeng kan ses som en naturlig utveckling av centralbankernas nuvarande ansvar mot bakgrund av den snabba digitaliseringen av samhället", skriver förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i en kommentar till rapporten.

Annons

"Vi har en gemensam syn på centrala principer som ska vägleda oss i arbetet med en digital centralbankspeng och en ambition att samarbeta”, tillägger hon.

Utlovar fortsatt samarbete

De sju centralbankerna utlovar fortsatt samarbete i frågan, men utan att förbinda sig att faktiskt införa någon e-valuta i sina respektive valutaområden.

I Sverige finns inga beslut fattade om att lansera en e-krona.

"Men inom Riksbanken tittar vi på möjliga tekniska lösningar om utgivning blir aktuell", skriver Skingsley i ett e-brev till TT.

I Riksbankens pilotprojekt om en e-krona är grundtanken att den görs tillgänglig i flera olika format, exempelvis i mobilen.

I rapporten lyfter centralbankerna fram vikten av att regelverket som styr de digitala valutornas användning är tydligt. De trycker även på att valutorna måste vara meningsfulla för den privata sektorn och främja konkurrens och innovation.

TT: Vad ska hushåll och företag med e-kronan till?

"E-kronor kan ses som en uppdatering av Riksbankens historiska roll att tillhandahålla statliga betalningsmedel för allmänheten", svarar Skingsley.

"Ett komplement till det privata"

E-valutorna ska enligt rapporten kunna samexistera med kontanter och andra typer av valutor och de får inte utformas så att de riskerar att skada finansiell och penningpolitisk stabilitet.

När TT tar upp risken för negativa konsekvenser för bankindustrin svarar Skingsley att e-kronan ska ses som en fortsättning på den ordning vi redan är vana vid.

Annons

"Riksbanken erbjuder säkra statliga pengar som ett komplement till privata. Utformning, tjänsteinnehåll och prissättning är frågor som vi får återkomma om".

Fakta: Principer och egenskaper för en e-krona

Här är de principer och grundläggande egenskaper som en digital valuta, exempelvis en e-krona, måste bygga på för att en centralbank ska kunna uppfylla sitt mål, enligt en färsk rapport:

Principer:

Den ska fungera parallellt med kontanter och andra typer av pengar i ett flexibelt och innovativt betalningssystem.Den ska stödja övergripande policymål och inte påverka vare sig penningpolitik eller finansiell stabilitet på ett negativt sätt.Den ska ha egenskaper som främjar innovation och effektivitet.

Grundläggande egenskaper:

Den måste vara robust och säker och kunna fungera oberoende av andra betalningslösningar.Den ska vara lätt att använda och tillgänglig till en mycket låg eller ingen kostnad för slutanvändaren.Den måste baseras på lämpliga standarder och ett tydligt juridiskt ramverk.Den privata sektorn måste få en lämplig roll i systemet och utformningen av pengen ska främja konkurrens och innovation.

Listan på principer och egenskaper har presenterats i en rapport som har tagits fram i ett samarbete mellan Riksbanken och sex av världens tyngsta centralbanker (Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, Europeiska centralbanken (ECB), USA:s Federal Reserve och centralbanken i Schweiz). Samarbetsorganisationen BIS har också deltagit.

Källa: Central bank digital currencies: Foundational principles and core features

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons