Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grön Ungdom: Ett språkrör vore bättre

Efter Per Bolunds besked hoppas nu Grön ungdom att partiet på höstens kongress beslutar om att endast ha ett språkrör framöver.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Grön ungdoms språkrör Rebecka Forsberg. Arkivbild.
Grön ungdoms språkrör Rebecka Forsberg. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson

Ungdomsförbundet beslutade vid kongressen i februari om att man ska driva frågan om att avveckla systemet med två språkrör.

– Det här förändrar inte vår inställning till principfrågan och det har vi varit tydliga med hela tiden, säger Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg efter Per Bolunds besked.

Annons

– Frågan om ett språkrör har alltid handlat om formen och inte personen. Men det är klart att det kommer bli en intressant diskussion nu i och med beslutet från Per, fortsätter hon.

Stort arv

Hon säger att Per Bolund lämnar ett stort arv efter sig.

– Vi tycker att Per har gjort ett otroligt bra jobb har väldigt stor respekt för att han efter 20 års kamp i riksdag, regering och som språkrör väljer att steppa ner nu så att någon annan får tid på sig att lära sig rollen.

Ungdomsförbundet har just nu inget eget namn att föra fram som potentiell efterträdare.

TT: Har ni goda förhoppningar om att systemet med två språkrör kommer avvecklas?

– Det återstår att se på kongressen. Det jag kunnat se hittills är att Grön Ungdom är för det. Vi ser att medielandskapet har förändrats och att det på gott och ont har börjat spela ganska stor roll vilka personer man har på olika poster.

Tydligare för väljarna

Grön Ungdom menar att det skulle vara lättare för MP att få ut sitt budskap med en tydlig partiföreträdare i stället för två.

TT: Hur ser ni på om Märta Stenevi skulle fortsätta som ensamt språkrör?

– Det måste vara ett kongressbeslut i sådana fall. Först måste man ta ställning till formen och sedan personen. Så det har jag svårt att svara på, säger Rebecka Forsberg.

MP:s pressavdelning skriver i en kommentar att beslut om eventuella ändringar i språkrörsmodellen är helt upp till medlemmarna.

Annons

"Det skulle röra sig om en stadgeförändring och kräver två tredjedelars majoritet i beslut på kongressen eller en enkel majoritet i två på varandra följande kongresser.”

Personvalsprocessen kommer hanteras av partiets riksvalberedning som leds av Louise Arndt.

"I dagsläget finns inget mer att säga om processen än att nomineringstiden inleds under sommaren och att det som vanligt i Miljöpartiet kommer vara en öppen process", skriver pressavdelningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons