Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Greklands ex-kung på sjukhus

Greklands tidigare kung Konstantin ligger på sjukhus i Aten och hans tillstånd beskrivs som allvarligt.
Grekland • Publicerad 7 januari 2023
Greklands tidigare kung Konstantin sägs vara illa däran. Här fotograferades han tillsammans med sin fru, den danska prinsessan Anne-Marie, när de firade guldbröllop 2014. Arkivbild.
Greklands tidigare kung Konstantin sägs vara illa däran. Här fotograferades han tillsammans med sin fru, den danska prinsessan Anne-Marie, när de firade guldbröllop 2014. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

82-årige Konstantin – som var kung Konstantin II mellan 1964 och 1973 – har kroniska problem med sin hälsa och har intensivvårdats i flera dagar, enligt etermediebolaget ERT :s uppgifter. Hela hans familj uppges vara på plats, däribland hans barn och systrar som alla har rest dit från sina hem utomlands.

Konstantin försökte 1967 störta den militärjunta som hade makten i Grekland, men misslyckades och gick då i landsflykt. 1974 avskaffades monarkin i Grekland genom en folkomröstning, vilket kungen då uttryckligen accepterade.

Annons

Konstantin gifte sig 1964 med den danska prinsessan Anne-Marie, syster till Danmarks drottning Margrethe. Efter många år i exil flyttade paret tillbaka till Grekland som privatpersoner för nästan tio år sedan. Deras äldste son Pavlos är formellt kronprins till den obefintliga tronen.

Konstantin, som inte har velat avsäga sig själva titeln kung och ta ett vanligt efternamn, har släktband som sträcker sig till flera stora furste- och kungahus i Europa. Hans syster Sofia är drottningmoder i Spanien. Syskonen är tremänningar till Storbritanniens kung Charles III.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons