Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grekiska nazister får sina straff

Grekland • Publicerad 8 oktober 2020
Tusentals personer samlades utanför domstolen i Aten i onsdags, då domen mot Gyllene grynings ledarskikt avkunnades.
Tusentals personer samlades utanför domstolen i Aten i onsdags, då domen mot Gyllene grynings ledarskikt avkunnades.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Ledare för det nynazistiska grekiska partiet Gyllene gryning får i dag sina påföljder, sedan en domstol i går förklarat dem skyldiga till att driva en kriminell organisation. Partiledaren Nikolaos Mihaloliakos och andra högt uppsatta medlemmar riskerar nu fängelse i upp till 15 år.

Tusentals demonstranter samlades under onsdagen utanför domstolen i Aten i väntan på domen, som sätter punkt för en över fem år lång rättsprocess. Rättegången är en av de mest uppmärksammade i Greklands moderna politiska historia, och den största mot nazister sedan Nürnberg, enligt den grävande grekiske journalisten Yiannis Baboulias, som har följt Gyllene gryning under tio års tid.

Utredningen av det nynazistiska partiet inleddes efter mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas 2013. Fyssas knivmördades av en Gyllene gryning-sympatisör, som har erkänt dådet. Rättegången har dock handlat om en rad brott begångna av partimedlemmar, allt från mord till mened.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons