Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Järnvägsarbetare strejkar efter tågkraschen

Det grekiska fackförbundet för järnvägsanställda (POS) har varslat om en 24 timmar lång strejk på torsdagen, efter tågkollisionen som krävt över 40 människors liv och skadat många fler.
Grekland • Publicerad 2 mars 2023
Efter onsdagens tågolycka strejkar grekiska järnvägsarbetare på torsdagen, i protest mot bland annat omoderna signalsystem.
Efter onsdagens tågolycka strejkar grekiska järnvägsarbetare på torsdagen, i protest mot bland annat omoderna signalsystem.Foto: Giannis Papanikos/AP/TT

Järnvägsarbetarna protesterar bland annat mot att järnvägsnätet försummats av flera regeringar i följd, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

"Tyvärr hamnar våra långvariga krav på personalanställning, bättre utbildning och framför allt användning av moderna säkerhetssystem alltid i papperskorgen", skriver fackförbundet POS i ett uttalande.

Annons

Åtta järnvägsarbetare dog i olyckan, bland dem fyra lokförare i de två tågen som kolliderade, enligt fackordförande Yannis Nitsas.

"Nästa dag är en dag av eftertanke och sorg för våra orättvist omkomna kollegor", skriver POS.

Det var strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen som ett persontåg som precis kört igenom en tunnel frontalkrockade – på samma räls – med ett godståg i närheten av staden Larissa i norra Grekland.

Olycksorsaken är fortfarande okänd. Men ett antal personer har gripits, däribland en stins.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis lovade på onsdagen att olycksorsaken ska bli fullständigt utredd. Han konstaterade samtidigt att "allt pekar på att den sorgligt nog orsakades mestadels av den mänskliga faktorn".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons