Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Granskning: SD infiltrerade klimatdemonstration

Sverigedemokrater klädde ut sig och infiltrerade en klimatdemonstration 2019, rapporterar ETC. Unga klimataktivister hängdes sedan ut i SD:s kanaler enligt tidningens granskning.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för SD och ordförande för Ungsvenskarna. Arkivbild.
Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för SD och ordförande för Ungsvenskarna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

I chattloggar som tidningen ETC tagit del av framgår att sverigedemokrater organiserade sig och uppmanades bära begagnade kläder för att smälta in under en klimatdemonstration i Stockholm.

Hjärnan bakom initiativet var Tobias Andersson, skriver ETC, numera SD:s rättspolitiske talesperson, då riksdagsledamot och medlem av partistyrelsen.

Annons

"Klädsel: Ni behöver smälta in. Absolut inga kostymer. Klä er som ni tror att folk klär sig på en klimatdemonstration – om ni saknar lämpliga secondhandkläder så kör något annat som ser avslappnat ut", skrev Tobias Andersson i Messengerchatten.

"Oerhört förnedrad"

En ung klimataktivist hängdes ut på SD:s ungdomsförbund, Ungsvenskarnas, sajt efter att ha blivit intervjuad av Andersson under demonstrationen.

– De hade lagt på clownmusik och klippt intervjun så att jag framstod som dum och okunnig. Jag kände mig oerhört förnedrad, säger den då 19-åriga kvinnan som intervjuades av Andersson utan att veta vem han var, till ETC.

Flera bilder från demonstrationen delades på sajten Samnytt under dagen.

Ett 20-tal sverigedemokrater deltog och det hela kallades "Operation Ringhals", enligt ETC. En källa säger till tidningen att syftet var att provocera deltagarna och fånga deras reaktioner på film.

"Kan sitta kvar"

SD förnekar att man infiltrerat demonstrationen och skriver i ett mejl till ETC att syftet var "att få till ett politiskt samtal" och att "en allt för formell eller uppklädd klädsel ansågs störa detta".

SD:s gruppledare, Henrik Vinge, som deltog i en pressträff om bostadsbyggande på fredag förmiddag, fick frågor om ETC:s granskningar av Tobias Andersson och om han anser att han kan sitta kvar.

– Jag har inte läst artikeln så jag kan inte ge något utlåtande om det. Jag är helt övertygad om att Tobias Andersson kan sitta kvar, jag har ingen anledning att ifrågasätta det, säger Vinge.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons