Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Google: Nu kan du säga nej till AI

Tech • Publicerad 29 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Det ska bli lättare att säga nej till AI. Det meddelar Google på sin blogg. Mer specifikt handlar det om att Google har börjat tillhandahålla en ny funktion som låter företag stänga av möjligheten för Google att använda deras data för att träna AI-tjänster.

Exakt hur AI-tjänster, som Googles Bard (en konkurrent till Chat GPT), får sin information och lär sig hur och vad den ska svara på användares frågor har varit omdebatterat en längre tid. Kritiker menar att Google och andra AI-skapare snor material för att skapa sina tjänster, medan Google och andra pekar på att materialet är tillgängligt öppet på nätet och att de bara samlar in det.

Den nya funktionen från Googles sida ska även ses i ljuset av att flera stora nyhetssajter, bland andra CNN, Reuters och New York Times har gått ut och sagt att de vill stoppa AI-tjänster som Chat GPT att "skrapa" information från deras sajter. Googles nya funktion är just en sådan avstängningsknapp, enligt teknikjätten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons