Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Google förlorar konkurrensmål i EU

Sökjätten Google förlorade första rundan i konkurrenstvisten om Android-system för mobiltelefoner, i EU-tribunalen. Böterna på ungefär 44 miljarder kronor är EU:s högsta någonsin.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2022
Google förlorar i konkurrenstvist. Arkivbild.
Google förlorar i konkurrenstvist. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

I ett uttalande skriver EU-tribunalen att den "till stor del bekräftar kommissionens beslut att Google införde olagliga restriktioner för tillverkare av mobila Android-enheter och andra mobilnätsoperatörer för att befästa den dominerande positionen för sin sökmotor".

Domstolen går på EU-kommissionens linje, men sänker böterna för Google till drygt 4,1 miljarder euro, motsvarande närmare 44 miljarder kronor. EU-kommissionen beslutade 2018 om böter på 4,3 miljarder euro.

Annons

Sökjätten har argumenterat i rätten att kommissionens beslut var ogrundat och felaktigt förlitade sig på anklagelser om att Google gynnat sin sökmotor och webbläsaren Chrome på Androidtelefoner.

Google har också drivit linjen att EU inte tagit hänsyn till styrkan hos Apple, som gynnar egna tjänster som webbläsaren Safari på Iphone-telefoner.

Domen kan överklagas till EU-domstolen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons